Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řekové vyhrožují: Kvůli nacistům zabavíme Němcům majetek!

Řecký premiér Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
11. března 2015
17:05

Řecko je ve finančních problémech, není kde brát. A tak se pustilo do hrozeb. Jedna míří směrem k Německu. Řekové opět otevřeli otázku válečných náhrad za druhou světovou válku. A vyhrožují, že zabaví německý majetek!

Do hrozeb se pustil nyní především řecký ministr spravedlnosti Paraskevopulos. Je prý připraven podepsat dřívější soudní rozhodnutí, které by umožnilo zabavení německého majetku v Řecku! Tvrdí, že jde o odškodnění příbuzných obětí nacismu z období druhé světové války. Jde o desítky milionů eur.

Mezi Řeckem a Německem to přitom vře kvůli pomoci, kterou chtějí Řekové načerpat od EU. A především kvůli požadavku na umazání části dluhů. Němečtí politici to odmítají a náhrady válečných škod pak považují za uzavřenou záležitost.

Případ, na který řecký ministr spravedlnosti upozornil, se týká masakru v řecké obci Distomo. Rozzuření nacisté tam v červnu 1944 povraždili 218 lidí v reakci na útok na motorizovanou kolonu SS. Řecký nejvyšší soud v roce 2000 rozhodl ve prospěch přeživších a jejich rodin s tím, že by měli být odškodněni. Verdikt ale dosud nebyl vykonán, uvedl řecký list Kathimerini. „Pravděpodobně se bude muset uskutečnit nějaké jednání s Německem,“ upozornil ministr spravedlnosti a se svým návrhem vystoupil nejen v řecké televizi, ale i v parlamentu.

Za ministra se postavil i premiér Tsipras, lídr krajně levicové strany Syriza. Vláda je prý odhodlaná usilovat o válečné reparace od Německa. Podle Tsiprase je otázka válečného odškodnění „velmi citlivá“. Samotný premiér však toto téma nepřímo spojil s jednáním mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli ohledně dluhů. „Řecká vláda se bude snažit, aby dodržela své závazky. Musí ale rovněž dodržet své nesplněné závazky vůči Řecku a řeckému lidu,“ upozornil Tsipras. 

Němci: Jde jen o odvedení pozornosti

Německý ministr zahraničí Steinmeier však při setkání se svým řeckým kolegou Kotziasem požadavky na vyplacení odškodného tento týden odmítl. A tak komunikace mezi Aténami a Berlínem na toto téma značně vázne. „Jsme přesvědčeni, že otázka reparací a odškodnění již byla právně a politicky vyřešena,“ reagoval dnes na spor mluvčí německé vlády Steffen Seibert. „Měli bychom se soustředit na aktuální otázky,“ vrátil úder Řecku, které by bez mezinárodní pomoci zbankrotovalo. Ostatně i opakující se požadavek Atén považují Němci především za snahu odpoutat pozornost od vážných finančních problémů.

Do Řecka se pak naváží i německá média. Bild umístil na titulní stranu výroky ministra financí Janise Varufakise o tom, že Evropa věděla, že Řecko nedokáže splatit dluhy. V redakčním komentáři vyzval Bild evropské představitele, aby ukončili poskytování finanční pomoci Řecku. „Řecká vláda se chová, jako by všichni museli tancovat podle jejích not. Toto šílenství musí skončit. Evropa ze sebe nesmí nechat dělat hlupáka,“ píše se v komentáři.

e.44 ( 11. března 2015 22:08 )

e.44 ( 11. března 2015 22:07 )

Buď se nauč vydělávat a přestaň fňukat nebo se natři na hnědo a praktikuj to co cikáni u nás, což je stejné s tím, co praktikují v mezinárodním měřítku Řekové a za co je tak obdivuješ, tedy parazitování, pokud na to máš žaludek. Ale asi ho na to zřejmě máš, když parazity považuješ za schopnej národ.

e.44 ( 11. března 2015 22:00 )

Jestli se cítíš jako otrok, to je tvůj problém ale Řekové jsou v první řadě líná chátra který smrdí práce a za to prd co dělají by si chtěli žít jako páni. To co předvádějí, to není o důstojnosti, to je o vychcanosti a sprostém vyžírkovství

e.44 ( 11. března 2015 21:55 )

ivuska1 ( 11. března 2015 21:38 )

No jasne hlavne na CR Recko parazituje Z tvoji penezenky odrizni daleko schopnejsi parazity ( Rekove to nebudou )

Zobrazit celou diskusi