Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karolínka (4) přeprala zákeřnou nemoc: Meningokok ji připravil o prstíky!

Autor: dce, tho - 
11. března 2015
18:19

Meningitida je nemoc, kterou většina z nás zná jen z televize. Je to bakterie, kterou mají mnozí v sobě a která jiné během 24 hodin zabije. Malá Karolínka měla štěstí v neštěstí – přežila, ale za ošklivé onemocnění zaplatila nemalou daň!

Teprve roční Karolínku Spálenou (dnes 4) postihla jedna z nejnebezpečnějších bakteriálních nemocí západní civilizace. Jednoho večera její maminka zjistila, že má vysoké horečky. Když prášky na teplotu nepomohly, jela s ní ráno do nemocnice. Tam je ale lékařka poslala domů s tím, že má miminko jen obyčejnou virózu.

Jenže Kája trpěla dál. Když se jí na těle začaly objevovat skvrny, zavolala maminka záchranku. Lékaři měli jasno – meningokok, ale neměli potřebné léky. Díky nim by mohla být Kája dnes úplně zdravá. Po převozu do nemocnice se vše jen zhoršilo – Karolínce selhaly ledviny a pak i srdíčko.

Lékařům se ji podařilo zachránit – během čtyř měsíců v nemocnici šla 24x pod narkózu. Doktoři jí amputovali články na třech prstech levé ruky, na pravé noze jí chybí články na dvou prstech a na levé noze má pouze palec.

Jenže Kája nemá ještě vyhráno. Levé chodidlo přestalo děvčátku růst. „Jak poroste, noha ji v budoucnu pravděpodobně neunese,“ popisuje její rodina. Lékaři s maminkou hledají možná řešení. Jednou z nich může být i amputace nohy…

Karolínka samozřejmě není jediná, kdo protrpěl meningitidu. S tím, co si myslela, že bude obyčejná chřipka, přišla za lékařkou i Zuzana Balášová (26). Dostala léky a doma zalehla do postele. Jenže se probudila s bolestmi, přivolaný lékař jí píchl injekci proti bolesti, ale později se jí začaly na těle také objevovat fleky. Nakonec strávila dva týdny v umělém spánku. Přišla o levou nohu pod kolenem.

Meningokok je bakterie, která se přenáší kapénkově, tedy zejména při bližším kontaktu s infikovanou osobou. Nejprve se projevuje jako běžná chřipka – vysoké teploty, bolest hlavy, nevolnost... Jenže po nějaké době se vše zhorší. Dochází k sepsi a člověk může bez okamžité lékařské pomoci zemřít. Jiná forma způsobuje hnisavý zánět mozkových blan.

Zobrazit celou diskusi