Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Británii chtějí schválit početí dětí s DNA tří lidí: Od dvou žen a jednoho muže!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: shutterstock.com)
Autor: zr - 
4. února 2015
00:28

Británie bude první zemí na světě, kde bude možné zasáhnout do DNA dítěte. Hodlají tak léčit genetickou mutaci. Zákon ještě musí posvětit Sněmovna lordů.

Britové hýbou dějinami vědy. Zákonodárci souhlasili a chtějí, aby bylo možné upravit DNA dítěte, pokud by tak došlo k léčbě genetické mutace. Dítě by tak tvořila DNA jednoho muže a dvou žen. Dárkyně by byla lékem na genetický defekt, který by dítě mohlo zdědit po matce.

Rodiče by stále byli jen dva. Dítě by v sobě mělo jen velice malé množství genetické informace od dárkyně. Konkrétně 0,1%. Přesto by takový zásah ovlivnil plod a také všechny další generace.

Se zákonem ještě musí souhlasit Sněmovna lordů. V dolní komoře parlamentu hlasovolo pro zákon 382 zákonodárců a proti bylo jen 128. Hlasy odpůrců zaznívají hlavě ze strany církve. Kromě strachu, co může takový zásah způsobit se ptají, kam až hodlá lidstvo zajít.

Organizace Human Genetic Alert varuje před „dětmi na míru" a to slovy: „Jakmile překročíme etickou stránku věci, bude už velmi těžké zabránit výrobě „designových dětí." Obávají se, že je jen otázkou času, kdy si rodiče budou přát odstranit i fyzické nebo intelektové vady svých dětí.

Pokud bude zákon schválen, mohlo by se první dětí „ze tří lidí" narodit už příští rok.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi