Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi pašovali stovky ještěrek a hadů: V dětských knížkách a krabičkách od cigaret!

Autor: ČTK, ČTK, ČTK - 
16. února 2015
14:40

Některé mrtvé, jiné živé, celkově více než 150 exemplářů nejrůznějších plazů se pokusila propašovat z Austrálie čtveřice mužů, ve které byli i dva Češi! Případ zaujal i v zahraničí. Na české pašeráky upozornili i na Britských ostrovech.

Na západě Austrálie zatkli dva Čechy a dva Rusy, kteří se snažili ze země vyvézt 150 místních živočichů. Podle serveru News.com.au byla čtveřice zadržena na letišti v Perthu na základě udání poštovního úředníka. Upozornil na podezřelé balíčky zaregistrované jako zásilky do Evropy ze západoaustralských měst Carnarvon, Tom Price a Geraldton.

Do balíčků v podobě knih a cigaretových krabiček bylo zabaleno 157 obojživelníků, mezi nimi ještěrky, gekoni, žáby a krajty. Dva ze zatčených měli plazy ukryty i v zavazadlech. Našlo se také 33 mrtvých plazů, kteří měli být přepraveni zřejmě jako vzorky druhu.

Případu si všímá i britský tisk podle Daily Mailu byli muži zadrženi 6. února a hrozí jim obvinění na základně zákona o ochraně přírody. Případ by prý mohl být použit jako varování těm, kdo se pokusí podobným způsobem zneužít australskou faunu. „Celní úřad věc považuje za vážnou a zadrženým hrozí až deset let vězení,“ citoval list The West Australian Vesnu Watt z celního úřadu.

Zpřísní tresty za pašování. Pokuta až 12 milionů!

V odděleně vyšetřovaném případu australský úřad pro ochranu přírody a parků v únoru na západě a v Novém Jižním Walesu objevil na poštách a v jednom automobilu zadrženém v Broome 92 ještěrů. V tomto případě čelí až 90 bodům obžaloby dva muži ze státu Západní Austrálie a další dvojice z Nového Jižního Walesu. Ochranář přírody Rick Dawson upozornil, že za jediný týden se podařilo zabránit vývozu 240 domácích druhů. „Posílat zvířata zabalená do balíků a poštou stejně jako ukrývat je v zavazadlech je nejen nelegální, ale taky kruté – 20 z těch plazů bylo buď už mrtvých ve chvíli, kdy byly balíčky zadrženy, nebo uhynuli potom,“ řekl.

Ministr životního prostředí státu Západní Austrálie Albert Jacob upozornil, že se připravuje zákon, který zásadním způsobem zpřísní tresty za pašování živočišných druhů. Současný zákon umožňuje potrestat viníky i deseti lety vězení a pokutami v přepočtu mezi 97 000 až 240 000 korunami. V mimořádných případech může peněžitý trest dosáhnout i 12 milionů korun!

amarize ( 15. března 2015 12:22 )

amarize ( 15. března 2015 12:21 )

jen at ty s.v.i.n.e zavrou, nic jiného si nezaslouzí!

sairait ( 16. února 2015 16:13 )

australani toho nas.erou, beztak celou zem ukradli chudákum MAORUM a teď ku.rvy budou dělat svatoušky

tggb ( 16. února 2015 15:41 )

je to jedna sk.urvená slovanská pakáž

dissent ( 16. února 2015 15:31 )

Je to dobytek,šmejdi,pověsit je !!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi