Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pátrání v Jizerských horách: Karel se nevrátil z vycházky!

Karel Petržilka se nevrátil z vycházky
Karel Petržilka se nevrátil z vycházky  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
15. února 2015
17:05

Kam zmizel? V Jizerských horách pátrá od sobotního večera policie a horská služba po sedmapadesátiletém Karlu Petržilkovi z Desné na Jablonecku, který odešel z chaty Smědava domů do Desné. Tam už ale nedorazil. Najít se ho zatím nepodařilo, nemohl pomoci ani vrtulník s termovizí.

Podle policie muž v sobotu kolem 16:00 odešel z horské chaty Smědava a zhruba po třech hodinách měl dorazit domů, do Desné. „Když muž do jedenácti večer nedorazil domů, rodina nás požádala o pomoc. Ihned jsme se spojili s policisty a společně dohodli koordinaci pátrací akce. Pak jsme za nás vyslali šest týmů, pět na sněžných skútrech a jeden na terénní čtyřkolce s pásy,“ popsal pátrání Mašín. Policie vyslala do terénu desítky policistů a také psovody se psy.

Záchranáři i policisté prohledávali postupně všechny cesty, po kterých se mohl na trase do Desné muž večer vydat, i jejich bezprostřední okolí. Záchranáři se dohodli s policisty, že požádají o spolupráci vrtulník s termovizí. „Helikoptéra nám ale nepomohla, posádka nemohla z Prahy kvůli nízké silné oblačnosti odletět,“ vysvětlil Mašín. Pátrání proto kolem třetí hodiny ráno přerušili.

Pátrání znovu pokračovalo dnes ráno. Policisté i členové horské služby znovu prohledávali na skútrech a čtyřkolce s pásy místa, kam by se muž mohl v noci dostat. Dopoledne zhruba dvě hodiny pomáhal i policejní vrtulník, protože počasí nad Prahou konečně dovolilo odlet. „Doposud byla ovšem rozsáhlá akce neúspěšná. Nepodařilo se nám najít muže ani stopy, které by ukazovaly, kde se mezi Smědavou a domovem mohl ztratit,“ řekl Mašín.

Po poradě s policií záchranáři horské služby zatím pátrání přerušili. Podle záchranářů u sebe muž neměl mobilní telefon. Kdyby ho měl, bylo by podle Mašína pátrání úspěšnější. Pátrání po muži bude pokračovat i v dalších dnech podle informací, které Horská služba o možném pohybu pohřešovaného získá.

Karel Petržilka je 175 až 180 centimetrů vysoký, má na ramena dlouhé šedé vlasy a nosí plnovous. Podle policie by měl mít na sobě delší zelenou zimní bundu, šedé tepláky či kalhoty a černé kotníkové boty na zip. Na hlavě měl buď třícípou čepici, nebo klobouk. Muž se léčí s lehčí psychickou nemocí, na kterou užívá 2x denně léky. Ty u sebe ale zřejmě nemá. Muž je spíše samotářské povahy a nepodniká turistiku.

Jakékoliv informace k pohřešovanému muži lze volat na tísňovou linku 158 nebo je možné kontaktovat jakéhokoliv policistu.

blekyn2012 ( 15. února 2015 17:45 )

 To není žádný Karel! Je to Krakonoš - Krakonoš se ztratil v Jizerských horách, to je tedy nářez.... Vypátrá ho sojka bonsačka

Zobrazit celou diskusi