Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na letišti v Egyptě našli dvě bomby! Byly ovládané na dálku mobilem!

Letiště (Ilustrační foto)
Letiště (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
3. února 2015
10:09

Egyptská policie nalezla v noci na dnešek na káhirském mezinárodním letišti dvě nevybuchlé bomby. Pyrotechnikům se je již podařilo bezpečně zneškodnit. V centru metropole vybuchla nad ránem podomácku vyrobená nálož, která lehce zranila dvě osoby. Úřady už podle agentury Reuters ve městě posílily bezpečnostní opatření. 

Jedna z bomb byla podle policie umístěna poblíž příletové haly letiště, další u místní služebny policie. Podle předběžných informací byly ovládány na dálku mobilním telefonem. 

Podomácku vyrobenou nálož, která vybuchla v centru Káhiry poblíž rušného náměstí, neznámý pachatel ukryl do elektrického transformátoru. Údajně způsobila ohlušující ránu, zranila ale lehce jen dva kolemjdoucí. Podobné drobné výbuchy jsou v poslední době v Egyptě téměř na denním pořádku. 

Islamističtí radikálové, kteří se snaží svrhnout vládu prezidenta Abdal Fattáha Sísího, provedli v minulosti řadu teroristických útoků, nejčastěji cílí na příslušníky armády a policie. Minulý týden zabili na několika místech na severu Sinajského poloostrova více než 30 lidí. Za celý loňský rok jejich útokům podlehlo více než 200 osob. 

Prezident Sísí, který se dostal k moci po vojenském puči, který v létě 2013 svrhl islamistického prezidenta Muhammada Mursího, se marně snaží situaci v Egyptě uklidnit a vytvořit obraz stabilní země, do níž by se vrátili investoři i zahraniční turisté. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi