Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pyrotechnika roztrhala bomba: Lidi si to točili na video!

Autor: šim - 
7. ledna 2015
11:42

Po malých krůčcích se blížil k podezřelému balíku, v němž byla uložena bomba. Egyptský policista byl oblečen do speciálního obleku, ale ten ho neuchránil. Bomba ho roztrhala a tlaková vlna zranila tři další lidi. Operaci, která skončila tragédií, si točili na mobily nejméně čtyři lidé.

Šokující záběry na internet dorazily z egyptské Káhiry. Na ulici nedaleko čerpací stanice našli předmět, vzdáleně připomínající květináč s malými palmami. Při bližším ohledání je vidět, že to není květináč, ale nejspíše vojenský batoh, z něhož trčí dvě rostliny.

K podezřelému předmětu byl přivolán pyrotechnik v podezření, že se jedná o bombu. To se bohužel potvrdilo dřív, než ji mohl policista ve speciálním ochranném obleku zneškodnit. Když se pyrotechnik začal nad balík sklánět, bomba explodovala a policistu odhodila několik metrů. Když tělo dopadlo, zbyly ze něj pouze cáry...

Amatérské video, které se objevilo na internetu, ukazuje, jak si celou akci natáčí několik lidí, včetně autora videa, které teď koluje po síti a přebírají ho světová média. Místo aby se čtyři muži ukryli do bezpečné vzdálenosti, postávají za stojanem s motorovým olejem a jeden dokonce přímo za benzinovou čerpačkou.

Ihned po výbuchu se policisté a ostatní lidé, kteří postávali okolo, seběhli k tělu pyrotechnika. Autor videa však natáčení nepřerušil, naopak v něm ještě několik vteřin pokračoval. Při výbuchu zemřel právě pyrotechnik a tři další muži, zaměstná benzinky, byli zraněni.

Za útokem stojí džihádistická skupina Ajnad Misr (Vojáci Egypta). Na Twitteru napsali, že bomba byla určena policistům z nedaleké policejní stanice.

Vývoj technologií, dostupnost chytrých telefonů a internetové pokrytí mají čím dál zásadnější vliv na šíření a sdílení informací, fotek a videí. Mnohdy se některé záběry pro svou brutalitu a syrovost ani nedostanou do celostátních médií, ale na internetu kolují dál.

Nejsou výjimkou také fotky, kdy si lidé na místě výbuchů fotí selfie. To však bohužel není případ pouze Blízkého východu. Při nedávném útoku teroristy v australské kavárně takových fotek vzniklo hned několik. Autorem jedné z nich byl také Čech, který zapózoval se zdviženými palci před zapáskovanou oblastí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bambucz ( 8. ledna 2015 19:13 )

Nevim kdo psal tento clanek ale asi nejaky odbornik a je zcela mimo... Jednak z zadneho batohu rostliny nekoukaji ale jsou za.... ten batoh byla rusicka...jde videt i po vybuchu jak lezi opodal...a jako poslední dle epicentra vybuchu mu bouchlo něco v rukou... takze asi tak

sars ( 7. ledna 2015 22:02 )

 Jestli byl pyrotechnik muslim tak to nevadí.

qwerty1805 ( 7. ledna 2015 19:41 )

asi to byl českej turista dilingere

abcd.adcb ( 7. ledna 2015 17:01 )

Jak to víš, měli kukly?

panevnik ( 7. ledna 2015 16:29 )

No nevim, nevim, ale kritizovat lidi za to, ze si toci explodujici bombu se mi take nelibi ale vubec se mi nelibi, ze to pak dal sirite. myslim si, ze bez tech lidi by tento bulvar vubec nebyl, tak byste jim meli byt vdecni, ze vam nejake ty sokujici obrazky vubec nekdo posle nebo natoci

Zobrazit celou diskusi