Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové ulitmátum islamistů: Pilot zemře do západu slunce!

Hlas japonského novináře Kenjiho Goty na nahrávce oznámil, že  pokud do západu slunce neproběhne výměna za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku, zajatý pilot zemře.
Hlas japonského novináře Kenjiho Goty na nahrávce oznámil, že pokud do západu slunce neproběhne výměna za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku, zajatý pilot zemře.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
29. ledna 2015
06:56

Jordánský armádní pilot držený radikály z Islámského státu (IS) bude zabit, pokud do západu slunce neproběhne výměna za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku. Tvrdí to hlas na novém audiozáznamu, jenž údajně patří dalšímu rukojmímu islamistů, japonskému novináři Kendžimu Gotoovi.

"Jsem Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o níž mi řekli, abych vám poslal. Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit," tvrdí hlas podle agentury Reuters. Nahrávka se dnes objevila na internetové stránce YouTube.

Mluvčí jordánské vlády ve středu řekl, že Ammán je připraven odsouzenou ženu propustit výměnou za jordánského armádního pilota, kterého IS zajal loni v Sýrii. Zadržovat ji však hodlá do chvíle, než se pilot ocitne na svobodě.

Iráčanka Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely v roce 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí.

Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. IS tvrdí, že stroj jeho bojovníci sestřelili.

Gota IS zajal loni. IS již v úterý zveřejnil video, na němž tvrdí, že tomuto japonskému rukojmímu zbývá 24 hodin života, pokud za něj IS nedostane Rišávíovou.

jana999 ( 29. ledna 2015 10:23 )

tak lepší je ho vyměnit za blbku než jim dávat prachy na zbraně

salto ( 29. ledna 2015 08:34 )

Zeman má pravdu: na hrubej pytel, hrubá záplata

Zobrazit celou diskusi