Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obamová si v Saudské Arábii nezakryla hlavu a podávala ruku mužům: Televize ji údajně rozostřila

28. ledna 2015
16:10

Manželka amerického prezidenta Baracka Obamy Michelle si při úterní návštěvě Saúdské Arábie v rozporu s tamními zvyklostmi nezakryla hlavu. Obamová dokonce podávala ruku mužům v saúdskoarabské delegaci a rukou si s ní potřásl také nový král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd.

Obamová se po boku svého manžela objevila v černých kalhotech a delším barevném plášti. Na hlavě neměla nic stejně jako další ženy v americké delegaci.

Saúdská Arábie vyznává přísnou formu sunnitského islámu a tamní ženy si důsledně zahalují tělo i hlavu. Očekává se to i od návštěvnic.

Na Twitteru se okamžitě začalo debatovat pod heslem Michelle Obama nezahalená. Někteří uživatelé připomněli, že při návštěvě muslimské Indonésie se Obamová podřídila a chodila se zakrytou hlavou.

Egyptský Al-Ahrám na obranu americké první dámy napsal, že kritika je nepřiměřená, jelikož šlo o improvizovanou a velmi krátkou návštěvu. The Washington Post napsal, že byť někteří z uživatelů sociálních sítí tvrdili, že saúdskoarabská televize záběry s první dámou zamlžila, není to pravda.

Stanice CNN zase poukázala na to, že ačkoli v muslimském světě se muži vyhýbají fyzickému kontaktu s cizími ženami, takže jim ani nepodávají ruce, král a další představitelé ropného království Obamové ruku podali. Bílý dům k tomu poznamenal, že podobně tomu bylo i při návštěvách političek, jako byly někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová nebo Madeleine Albrightová či německá kancléřka Angela Merkelová.

V případě Obamové bylo prý pro splnění požadavků etikety dostatečné, když na letišti při vítání sice stála po Obamově boku, avšak poněkud v pozadí. Ruku sama mužům nenabízela, ale počkala až na jejich gesto. Kdo je neudělal, s tím se pozdravila jenom kývnutím hlavy.

japos22 ( 28. ledna 2015 23:24 )

japos22:Troubo jsem říct nechtěl - omlouvám se

japos22 ( 28. ledna 2015 23:05 )

Troubo jsem říct nechtěl - omlouvám se

zelena.karkulka ( 28. ledna 2015 23:01 )

 Praktikuje se tam tvrdý wahábismus,který vymysleli židi v 19.st.

japos22 ( 28. ledna 2015 22:44 )

A proč myslíš, že tam šaškujou, jako v Číně, těsně před bankrotem?

japos22 ( 28. ledna 2015 22:43 )

Ty jsi mimo, nejmocnější je Putin, říkal Forbes - a nejmocnější je, kdo má ropu - troubo

Zobrazit celou diskusi