Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Řecku vyhrála volby krajní levice: Evropa pláče, euro padá

Autor: ČTK - 
25. ledna 2015
23:41

V řeckých předčasných volbách jasně vyhrála krajně levicová strana SYRIZA. Jejím vítězstvím Řecko opouští politiku úsporných opatření a povoluje opasky. Podle šéfa strany Alexise Tsiprase bude následovat radikální změna. Německo už se nechalo slyšet, že trvá na dodržování stávajících dohod. Na vítězství levice okamžitě začal reagovat kurz eura.

„Řecký lid dnes psal historii,“ uvedl Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Minulostí je prý dohled takzvané trojky, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), která zastupuje mezinárodní věřitele.

Prioritou strany SYRIZA nyní prý bude hlavně obnovit důstojnost řeckého lidu, suverenitu země a demokracii. Nová řecká vláda prý vyjedná spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení dluhu. Nechystá se prý ale klást podmínky nesplnitelné.

SYRIZA po sečtení téměř všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů a i se zákonným bonusem 50 křesel pro vítěze má podle DPA mít ve 300členném parlamentu 149 poslanců. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie se ziskem 27,9 procenta hlasů. Třetí místo obsadila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,4 procenta hlasů. Ostatní formace, které se dostaly do parlamentu, obdržely kolem pěti procent.

Premiér Antonis Samaras už Tsiprasovi v telefonickém rozhovoru k vítězství ve volbách pogratuloval a podle médií uznal i volební porážku své strany. V proslovu na závěr volebního dne uvedl, že respektuje rozhodnutí řeckého lidu. Jeho strana Nová demokracie chce prý hrát nyní roli garanta evropského kurzu země.

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem.

Podle Reuters se v zemi nepředpokládá, že by SYRIZA vytvořila menšinovou vládu, protože by to mohlo vést k nežádoucí nové nestabilitě v zemi. Předseda strany SYRIZA Tsipras bude možná podle zdrojů agentury uveden do funkce premiéra již v pondělí. Novou vládu by prý mohl oznámit v úterý večer, nejpozději ve středu dopoledne.

zadnice ( 26. ledna 2015 11:47 )

Engela krásně brečí.

jerry39 ( 26. ledna 2015 09:08 )

Přeji Řecku v nově nastoupene cestě všechno nejlepší.

abaron ( 26. ledna 2015 08:57 )

tešíme sa na najlepšie odrb hry na svete ...

1tigrusenka ( 26. ledna 2015 07:22 )

proč si nekoupíš háčky a čárky do počítače ty hňupe

datelobecny ( 26. ledna 2015 02:30 )

1. Buzková se proš.oustala až do vedení ČSSD. 2. Kindrgaverment, vláda dětí (když byl Gross zvolen premiérem). Tyto jsou pro mne nezapomenutelné.

Zobrazit celou diskusi