Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek: V Řecku vyhrály lži stejně jako u nás! Co na volby říkají další čeští politici?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. ledna 2015
13:10

Výsledky řeckých voleb zajímají celou Evropu! A to kvůli problémům, do kterých tenhle člen EU spadl. A ze kterých vede pořádně trnitá cesta ven. Exministrovi Kalouskovi vítězství krajně levicové strany SYRIZA připomíná aktuální české lídry, jejich nereálné sliby a obelhávání! Blesk.cz však sdělili názor na dění v Řecku i další politici. Včetně Jiřího Paroubka, pro kterého se Řecko stalo druhým domovem.

Řekové se rozhodli pro změnu. Důvěru, že zlepší jejich bídnou situaci, dali opoziční SYRIZE, která slibuje konec šetření, „ponížení a bolesti“. Krajně levicová strana se přitom již domluvila na koalici s pravicovými Nezávislými Řeky (ANEL). Že je tohle spojení na první pohled podivné? Pro obě strany je důležité, že se shodují v nejdůležitějším bodě: Svorně odmítají úsporná opatření!

Reakce na řeckou volbu se různí. Levicoví politici napříč Evropou vítězi gratulují a poukazují na to, že úsporná opatření řeckou ekonomiku stejně nenastartovala. Pravicoví politici upozorňují na rizika. Třeba britský premiér David Cameron napsal na Twitteru, že se zvýší ekonomická nejistota. Vlivem situace v Řecku již ostatně poklesl na své jedenáctileté minimum kurz eura vůči dolaru (1,11 USD). Pozadu s komentáři však nezůstali ani čeští politici.

Kalousek: Nereálné sliby jako v Česku

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) komentoval výsledek řeckých voleb na svém Facebooku. A tradičně si nebral servítky. Řeckou situaci srovnal dokonce s českou politikou. „Při oslavě volebních úspěchů SYRIZY jsem včera mnohokrát slyšel větu ‚Dáme lidem naději‘. Připomíná mi to naše vládní lídry, kteří větu ‚Dali jsme lidem naději‘ používají velmi často. Samozřejmě lze vzbudit naději nereálnými sliby a obelháváním. Nicméně je to běh na krátkou trať. Naděje, že své dluhy nebudeme muset platit se dříve či později změní v beznaděj...,“ napsal Kalousek. 

Kalouskův komentář k volbám v Řecku Kalouskův komentář k volbám v Řecku | Facebook Miroslava Kalouska

Co říkají na Řecko Babiš, Paroubek, Okamura, Zahradil a komunista Dolejš?

Blesk.cz se na názor na výsledek řeckých voleb zeptal i dalších českých politiků. A tady jsou jejich odpovědi! Expremiéra Jiřího Paroubka přitom s Řeckem pojí i to, že na jih Evropy pravidelně jezdí na dovolenou. A tak řeckou situaci sleduje o to bedlivěji.  

Andrej Babiš (ANO): "Pro Evropu, ale hlavně eurozónu je to špatná zpráva. Volby vyhrála radikální levice, která nechce šetřit. Přitom už dneska má Řecko obrovský problém, má zadlužení 175 % HDP, jeho dluh je 240 milionů euro, což je čtyřikrát víc než je náš dluh, takže to je určitě špatná zpráva. Teď je otázka, co s tím udělá eurozóna a co věřitelé. Proč vlastně dopustili takovou pozici, protože teď se ty půjčky buď prodlouží - potom se ale vytvoří určitý precedent demokracie pro ostatní - nebo přijde radikální změna a potom mohou být ohroženy i nějaké evropské banky."  

Jiří Paroubek(LEV-21): „Mě ten výsledek nijak nepřekvapil, věci v Řecku sleduji dlouhodobě, moje žena má v Řecku dům a máme tam řadu přátel. Takže nás to samozřejmě všechno, co se té země týká, zajímá. Dlouhodobě, prakticky pět let, jsou tam lidé ve všech společenských vrstvách kromě té nejvyšší podrobováni tlaku, který je podle mého názoru neúměrný. To se projevuje ve snižování platů veřejných zaměstnanců, ve snižování důchodů, až za hranice, které člověk může rozumně pochopit. Takže samozřejmě se těm obyčejným lidem život tohoto typu nezamlouvá. Kromě toho je ohromný problém v nezaměstnanosti mladých lidí. Zdá se, že SYRIZA přináší určitou naději a teď je otázkou, jestli ta naděje může být naplněna.“

Tomio Okamura (Úsvit): „Je to typická sociální demokracie, tzn. levice, kdy slibují nesplnitelné, odmítají úspory a všechno dělají na dluh.“

Jiří Dolejš (KSČM): „SYRIZA sama sebe řadí k levici. Jako levicový politik samozřejmě vítám její vítězství. Nemohl jsem si nevšimnout, že tradiční subjekty jako je PASOK (řečtí socialisté – pozn. red) či řečtí komunisté KKE se svými stranami propadli. Je jasné, že Řecko, ztrápené současnou krizí, která je na hraně státního bankrotu a katastrofy, hledalo novou důvěryhodnou stranu. A našlo jí v SYRIZE. Jsem rád, že složité a krizové situace nezneužila extrémní pravice. Subjekt jako Zlatý úsvit neobstál se svými recepty, řečtí fašisté nebodují. To je také potěšující. Prosazování celé vládní politiky bude stát a padat, jak nová vláda povede jednání o řeckých dluzích. Realita bude mnohem složitější, než naznačovaly volební hesla. Je pravdou, že Řecku významná část dluhů byla odpuštěna, ale tlak na splácení řeckých dluhů tlačí Řecko do neřešitelné situace. Myslím si, že vítězové voleb a nová koalice budou tvrdí vyjednavači v rámci omezeného manévrovacího prostoru, který dnešní řecká ekonomika má.“ 

Jan Zahradil (ODS): „1. Vítězství krajně levicové formace Syriza v Řecku je důsledkem radikalizace řecké veřejnosti, postižené drastickými úspornými opatřeními posledních let, nadiktovanými eurozónou. 2. Je proto nutno zdůraznit, že pokud by Řecko nebylo členem eurozóny, nemuselo k těmto opatřením vůbec sáhnout, protože by mohlo řešit svou vnitřní krizi jinými nástroji. 3. Vítězství Syrizy tedy ve skutečnosti ukazuje na neodstranitelnou konstrukční vadu eurozóny – ta z čistě politických důvodů zahrnuje země s natolik rozdílnými ekonomikami, že některé z nich nejsou dlouhodobě schopny plnit ekonomické parametry společné měny. 4. To je další závažný argument ve prospěch toho, aby ČR svůj vztah ke vstupu do eurozóny přehodnotila.“

marais ( 30. ledna 2015 10:44 )

DOBŘE SE PAMATUJI, jak Kalousek zavedl úsporný balíček podle pravicE, kde zrušil v rozpočtu lidem i drobné výhody, ale zato snížil bohatým a hned měl stát 179 miliard schodku!!!!!!!TAK CO kritizuje?

zarazenyprd ( 27. ledna 2015 23:40 )

Jedni socani rádi naslouchají lžím a druzí je rádi plodí.

tlamovka ( 27. ledna 2015 19:34 )

 Kalousku,ty zloději,důchodcům konečně vrací daně o které jsi je okradl,uvažují o placení nemocenské, kterou jsi lidem první tři dny neplatil a ty se nestydíš tu tlamu ještě ukazovat? Kolik let to bude vládám trvat,nežli dají do pořádku ten bordel,který jsi tu udělal?

sandokan500 ( 27. ledna 2015 10:17 )

kalousku ty si,ale damsky priro jdi,uz do p.r.d.e.l.e a nevotravuj slusny lidi.

tgbb. ( 27. ledna 2015 00:14 )

Řecko je náš předvoj - socanské zadlužování nás stáhne na dno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa