Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krajní levice v Řecku nezískala většinu: Pár hodin po volbách domluvila koalici

Autor: ČTK - 
26. ledna 2015
11:15

Vítěz nedělních řeckých voleb, levicová stana SYRIZA, se dnes domluvila na vzniku vládní koalice s menší pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL). Oznámili to předsedové stran Alexis Tsipras a Panos Kammenos po společném jednání. Ve 300členném parlamentu budou mít obě formace dohromady pohodlnou většinu 162 poslanců.

„Chci oznámit, že od této chvíle má země vládu. Nezávislí Řekové vložili svou důvěru do premiéra Alexise Tsiprase. Máme tu rámcovou dohodu,“ řekl Kammenos po setkání s vedením SYRIZY v Aténách. „Premiér se dnes setká s prezidentem kvůli uvedení do úřadu a oznámí složení kabinetu, na němž se budou Nezávislí Řekové podílet,“ dodal.

O potenciálním spojení levicové SYRIZY a pravicových Nezávislých Řeků se spekulovalo už před volbami, ačkoli jde o poměrně nesourodé formace z opačných stran politického spektra. Obě strany ale mají stejný názor na nejdůležitější téma: odmítají přísná úsporná opatření, která Aténám nařídili mezinárodní věřitelé výměnou za rozsáhlé půjčky, a hodlají vyjednávat o zmírnění podmínek zahraniční finanční pomoci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi