Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Naše největší hříchy? Plýtváme vodou a jídlem!

Češi velmi plýtvají jídlem!
Češi velmi plýtvají jídlem!  (Autor: Profimedia)
Autor: nec - 
23. ledna 2015
06:20

Naučili jsme se šetřit jak životní prostředí, tak naše peněženky. Více třídíme odpad, používáme úsporné žárovky a baterie, dokonce si vánoční dárkové papíry necháváme na další rok, jinak ale plýtváme. A to hlavně vodou a jídlem!

Celkem 71 % českých domácností se více zajímá o snižování spotřeby energie, vody a množství odpadu než před pěti lety, pro 31 % Čechů je hlavní motivací snížení výdajů, ale 65 % myslí jak na úsporu financí, tak i na životní prostředí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ikea Česká republika a výzkumné agentury Simply5.

Nejčastějším způsobem šetrného chování je třídění odpadu. „Více než 90 % dotazovaných v průzkumu uvedlo, že alespoň někdy doma třídí odpad. Zajímavým zjištěním však je, že celkem 62 % domácností používá na třídění vlastní systém, který nejčastěji představuje několik plastových či papírových tašek.

Bezmála 10 % domácností používá chytrá řešení v podobě moderních systémů a košů, které jim usnadňují třídění,“ prozrazuje Vladimír Víšek ze společnosti Ikea. Šetrní se snažíme být i v případě užívání elektřiny. Mnoho českých domácností svítí úspornými žárovkami a používá i baterie, které lze znovu dobíjet.

Největší hříšníci jsme ale při mytí nádobí, kdy téměř 80 % českých domácností občas myje nádobí nešetrně pod tekoucí vodou a téměř třetina (31 procent) takto myje nádobí většinou. Při jednom mytí tak spotřebují až 120 litrů vody. Dalším podstatným hříchem je plýtvání jídlem.

„Bezmála 60 % českých domácností vyhazuje nevyužité potraviny minimálně jednou měsíčně a pětina (20 %) dokonce jednou týdně. Pokud jde o plýtvání potravinami, tak nejvíce šetrní jsou senioři a nejméně lidé v mladším a středním věku (20 až 40 let) a překvapivě i rodiny s dětmi,“ zmiňuje výsledky průzkumu Víšek. „Nastupujícím pozitivním trendem však je, že dle průzkumu 83 % Čechů již nyní věnuje pozornost správnému skladování potravin v chladničce,“ uzavírá Víšek.

xzet ( 23. ledna 2015 08:49 )

Ani u nás se neplýtvá, co se uvaří z to nezbejvá a ještě posbírám od známých zbytky pro psy a starší pečivo taky většinou sezbírané dávám koním drůbeži a psům a kočkám,nic u nás nazmar nejde. A vodou šetřím ,ale tak v mezích,nejlepší je, když vám oznámí,že nepoteče voda. Napustíte do hrnců na běžnou denní spotřebu a pak voda jde.

zlymikes ( 23. ledna 2015 07:05 )

1. Nač třídit odpad když mám nařízeno platit za TKO podle počtu členů domácnosti a ne podle počtu popelnic. Těch mohu mít třeba 10 a čím bych je pak naplnil. 2. Když budu šetřit vodou, tak mi jí zdraží, neboť majitel ve Francii chce své dividendy, nejlépe vyšší než minulý rok.

Zobrazit celou diskusi