Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

400 tun českých paprik přijde nazmar. Blesk se ptal, proč je nikdo nekoupil

Autor: dce, nec - 
15. srpna 2014
18:02

Ve čtvrtek otevřená kauza několika set tun paprik vyhozených pro nezájem zákazníků do polí podnítila velkou diskuzi. Kromě pro lidi nepochopitelného jednání je to ovšem i věc zdraví – co může hora paprik na poli způsobit? A je to vůbec legální?

Farmáři se brání nařčením lidí z plýtvání; ani za deset korun jejich papriky nikdo nekoupil. Ale proč? Lidé se dušují, že by je za takovou cenu brali. Farmáři je ale asi nabízeli jen ve velkém množství – typičtí odběratelé jako obchodní řetězce své dodavatele zeleniny už mají. Proč ale nenabídli farmáři přebytečnou zeleninu potřebným – než je nechat shnít mohli je například nabídnout ke zkrmení pro prasata.

Krom toho je ale potřeba i vyřešit otázku hygieny a zdravého životního prostředí. „Nic s tím nenaděláme, jde o odpad,“ sdělil Blesk ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček. Vyjádření poskytla i tisková mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Rambousková. „Jedná se o kuriózní případ. V případě, že se majitel chtěl paprik zbavit, měl dát papriky do kompostárny nebo zařízení určené k likvidaci biologického odpadu. Česká inspekce životního prostředí celou záležitost spolu s dopadem na životní prostředí v nejbližších dnech prověří. Od toho se mohou odvíjet i postihy.“ říká.

I ministerstvo zemědělství od celé věci dává ruce pryč, nejradši by to ovšem svedli na spotřebitele: „Ministerstvo zemědělství nemůže výrobcům diktovat, jak mají naložit se svými produkty. Problém plýtvání s potravinami se tak dotýká všech a je na zodpovědnosti každého jednotlivce, aby zabránil zbytečnému vyhazování jídla," prohlásil Hynek Jordán, ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství. Navíc nás odkázal na  ministerstvo životního prostředí. Celá kauza tak připomíná Nerudovo "Kam s ním?". 

A jak dlouho na poli budou papriky ještě strašit? Podle všeho to může být řadově mezi týdny a měsíci. Záleží na teplotě, vlhkosti a dalších faktorech. Podle velikosti hromad je spíše ale pravděpodobná ta delší varianta. Otázkou také je, zda byly všechny papriky obyčejné, ty pálivé totiž červi, kteří se na rozkladu biologického odpadu podílí z velké míry, totiž nežerou.

hofihofi ( 15. srpna 2014 22:27 )

Ucel je nedostatek zbozi, ne prebytek, to je ten obchod. Jako elektrina zdarma ze slunce a vysledek je zdrazovani eletriny, ne zlevneni , kdyz je zadarmo.

hofihofi ( 15. srpna 2014 22:21 )

Mila hovadka, aby je nekdo koupil, tak se museji dostat na pul, na poli je neprodas, a v tom to je. A nikdo nebude vyhazovat penize za dopravu. Retezce maji dlouhodobe smlouvy se zahranicim, znicime si domaci produkci a to je ucel.

zabibol ( 15. srpna 2014 20:09 )

Mají to poslat archeologovi Putlerovi a jeho ruským okupantům a vrahům jako humanitární pomoc.

y1xcvbnm ( 15. srpna 2014 20:07 )

Měli je vysypat před hypermarkety a lidi by si je rozebrali a ty dovozové by se neprodávali .

aranka.erbova ( 15. srpna 2014 19:54 )

Joooo,kluci,já beru takový hrachy za kliknutí na můj koment,že by jste zvraceli

Zobrazit celou diskusi