Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Identifikovali muže, který odletěl s černou vdovou: Bratr odsouzeného islamisty, který točil videa pro Al-Kádiu!

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2015
08:20

Zachytila je kamera na tureckém letišti, odkud se vydali do Sýrie. Dosud nebylo jasné, kdo černou vdovu a ženu jednoho z pařížských atentátníků Hayat doprovázel. Francouzské rozvědce se však podařilo muže identifikovat. A dospěla k zajímavému zjištění.

Mužem, který odletěl spolu s černou vdovou Hayat Boumeddiene, je Francouz Mehdi Belhoucine (23). Francouzská rozvědka ho zná a spojuje s radikály v Afghánistánu. Právě ti zřejmě pomohli černé vdově dostat se před atentáty z Francie.

Podle vyšetřovatelů hledá policie v souvislosti s atentáty hned několik lidí, kteří pomáhali financovat a vyzbrojovat útočníky. Mehdi Belhoucine je přitom bratrem Mohameda Belhoucinea, jehož v Paříži loni odsoudili ke dvěma letům za verbování bojovníků do Pákistánu a Afghánistánu. Mohamed původně studoval v Albi důlní inženýrství, později začal točit propagandistická videa pro Al-Káidu.

Mehdi s bratrem chodil do bytu ve francouzském Bobigny, jímž procházeli lidé před odjezdem do Afghánistánu, a udržoval kontakty s finančníky náborové skupiny. Mehdi se údajně zajímal o situaci v Afghánistánu, Iráku, Palestině, Somálsku a Čečensku. „Uvažoval jsem, že do některé z těchto zemí odejdu, ale ne nezbytně bojovat. Chtěl jsem být s nimi, pomáhat, kdybych musel, pak bych se chopil i zbraní,“ řekl Mehdi při jednom výslechu v bratrově procesu. Trestu se vyhnul, protože v kauze figuroval podle soudu jako prostředník.

Černou vdovu mohl podle listu Le Monde v Turecku chránit díky kontaktům s jedním z radikálů, který působil v Turecku a je nyní na útěku v Tunisku. Zajišťoval prý v Istanbulu ubytování lidem, kteří přijížděli, aby se zapojili do bojů v Sýrii.

Podle francouzského tisku identifikace muže, který doprovodil černou vdovu, dodává vyšetřování atentátů nový rozměr. V případě pařížských atentátů na Charlie Hebdo a košer lahůdkářství totiž mohlo jít o společnou akci hned několika islámských radikálních skupin. Bratři Kouachiové, kteří zabíjeli v redakci Charlie Hebdo, prošli ostatně výcvikem v Jemenu a útok na týdeník spáchali údajně jménem odnože Al-Káidy na Arabském poloostrově. Amédy Coulibaly, který zabil v  čtvrtek policistku a v pátek čtyři lidi v židovském obchodě v Paříži a který byl partnerem černé vdovy, prý vraždil jménem Islámského státu.

bt961 ( 14. ledna 2015 11:33 )

Neni duvod proc by v tom byli namoceni Rusove. Putin jasne rekl, vyjednavat, ne valku a za to je jak Americany tak Syrii kritizovan. I kdyz Rusy nesnasite, je ubohe snizit se k tomu, pripisovat jim neco za cim stoji jednoznacne USA.

ingmarie ( 14. ledna 2015 10:51 )

 Přes bratry Bělousinovy a jejich čečenské kontakty je v tom hoodně namočená ruská rozvědka.

bt961 ( 14. ledna 2015 09:56 )

Proslycha se, ze Cerna vdova je placena USA, proto ji byl umoznen utek. Je to loutka, ktera se prodala a nastavuje tvar pro zajmy USA.

zaviracispendlik ( 14. ledna 2015 08:57 )

a k tomu ještě Ježíška do bříška

frantacizek ( 14. ledna 2015 08:55 )

ta vdova vypadá, že se na ni podepsaly křesťanské Vánoce váleček

Zobrazit celou diskusi