Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milost, prosí otec! Islamisté v Sýrii sestřelili stíhačku a zajali jordánského pilota

Autor: Petr Šour, lmk - 
27. prosince 2014
08:24

Islámský stát slaví další úspěch: U syrské Rakky se jeho ozbrojencům podařilo sestřelit americké vojenské letadlo F-16 a zajmout jordánského pilota! Jeho otec nyní úpěnlivě žádá, aby byl život poručíka Muaze Jusífa Kasabíha ušetřen.

Islamisté obsadili v posledních měsících rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Nyní radikálové na svých webových stránkách zveřejnili i fotografie, na kterých je vyděšený pilot v bílém tričku uprostřed ozbrojeného davu. Jordánská armáda zajetí pilota i ztrátu letounu potvrdila, Američané to ale popírají. Je alarmující, že pokud byl opravdu tryskový letoun sestřelen a neměl například poruchu, tak má Islámský stát mnohem dokonalejší prostředky protivzdušné obrany než ruční protiletadlové střely, jež dosud používal v Iráku.

To je ale jedno Sáfímu Kasabíhovi, otci sestřeleného pilota. Ten dobře ví, že jeho synovi hrozí otřesná smrt rukou někoho z džihádistů a veřejně žádá jeho propuštění na svobodu. „Dobře se o něj postarejte a nezapomeňte, že i on, stejně jako i vy, je muslimem,“ apeloval na tiskovce v jordánském Ammánu na jejich společnou víru. „Je nyní v rukou Islámského státu a já nechci, aby se o něm hovořilo jako o zajatci, ale jako o hostu. Je hostem našich bratrů z Islámského státu v Sýrii. My všichni jsme přece muslimové!“ dodal.

Příběh Zahry (13): Otec ji daroval teroristům

O tom, jak se islamisté chovají dokonce ke svým příznivcům, svědčí příběh z Nigérie. Jeden otec tam dal svou dceru Zahru (13) k dispozici teroristickému hnutí Boko Haram. Jeho bojovníci ale dívce omotali kolem těla výbušniny a poslali ji vraždit do města Kano! Tam se dvě dívky odpálily a zabily čtyři lidi, Zahra si však vestu včas sundala a vyvázla jen s poraněnou nohou. „Viděla jsem, jak neposlušné, jako jsem já, pohřbívali zaživa!“ vypověděla později úřadům.

gogo ( 28. prosince 2014 12:49 )

Rozhodně ne tak, že bych srovnával se zemí vše, co je mi podezřelé. Jaký je asi poměr nevinných zavražděných bombardováním mrtvých : IS ??? Co myslíš ?

gogo ( 28. prosince 2014 12:47 )

Paní je již Němečková ???

zlo. ( 27. prosince 2014 12:48 )

Jak by jsi ty bojoval proti IS?

217radi ( 27. prosince 2014 12:09 )

Ze se nestydidite, takové odporné výroky tady! Zalezli jste za peci a chcete někomu co je etické a co ne? Jste Čechačkove chudí jak na intelektu tak i na duši !!! Fuj, styďte se!

gogo ( 27. prosince 2014 11:54 )

Pilot vraždil je, oni zavraždí jeho. Otec se asi pomátl na rozumu...

Zobrazit celou diskusi