Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tenhle příběh vás dojme: Pejskovi vytiskli náhradní nohy v tiskárně

Autor: dce - 
20. prosince 2014
07:00

Derby se narodil s deformovanýma předníma nohama. Přesto měl radost ze života - jeho handicap ho ale velmi omezoval. Nejprve přišel vozíček, ale ten úplně nevyhovoval, nedávno mu proto vytvořili speciální nové nožky pomocí 3D tiskárny. Podívejte se, jak je z nich nadšený!

Derby je kříženec nejasného původu, nejvíce ale připomíná huskyho. Když se narodil, neměl plně vyvinuté přední nohy a už to tak bohužel zůstalo. Protože ale nezažil život s pořádnýma nohama, naučil se i s takovýmto postižením žít. Chodí po loktech, které má ještě dostatečně použitelné, dál už jsou jeho nožičky slaboučké a bez tlapek.

Aby mu přeci jenom ulehčili život, rozhodla se Melissa, která vlastní záchranou stanici pro psy, koupit mu klasický vozíček pro psy - dvě kolečka na postrojku, díky kterým se může hýbat rychleji. Jenže i ten dost omezoval jeho pohyb - zvlášť při hraní s ostatními psy, kolečka jsou totiž dost velká. Navíc se s nimi i špatně zatáčelo.

Psa adoptovala Tara, která pracuje ve společnosti, co vyrábí 3D tiskárny a pracuje s nimi. S kolegy z práce se rozhodla, že zvolí jiný přístup. Nechali Derbymu odlít modely nožiček, naskenovali je do počítače a začali pracovat na protézách. Nejjednodušší bylo nechat je vytisknout na 3D tiskárně!

První prototyp ale nebyl vhodný - vypadal trošku jako dřevěné nohy pro piráty. Jenže psovi se bořily do země a pohyb s nimi nebyl úplně stabilní. Druhá verze už ale byla lepší. Vyrobili půlkulaté, pružné protézy, které psovi přesně sedí.

"Začali jsme s malými protézami, aby pro něj nebyla ta změna příliš drastická," vysvětluje Tara. "Hrozně rychle si zvykl, hned jak je dostal, začal běhat a byl štěstím bez sebe." V protézách má Derby polštářky, aby s nimi mohl běhat i po betonu - každý den prý teď ujde i pět kilometrů.

Tara i mnozí další teď doufají, že budoucnost 3D tiskáren bud i v pomoci nemocným psům, kteří by jinak byli odkázání na smutný život s handicapem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi