Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Tihle se upálili na Václaváku: Mučedník, student podivín a pacient z Bohnic!

Autor: ljš - 
18. prosince 2014
05:00

Začalo to mučednickou smrtí Jana Palacha (†20) v roce 1969, pokračovalo šíleným činem podivína Zdeňka Adamce (†19), který odstartoval sérii dalších sebevražd v roce 2003, a prozatím skončilo posledním případem, kdy se na Václavském náměstí v úterý upálil pacient bohnické psychiatrie. Co tyto muže spojuje a co odlišuje?

Všichni si pro svůj odchod z tohoto světa zvolili tu nejkrutější a nejbolestivější smrt a stejné místo. Palach si ho v roce 1969 vybral zřejmě proto, že je místem, kde se Češi tradičně schází. Jan Zajíc ho o několik týdnů později následoval stejně jako v novém tisíciletí podivínský student z Humpolce Zdeněk Adamec.

Ten sebevraždu na terase Národního muzea spáchal 6. března 2003 kolem půl osmé ráno. V dopise na rozloučenou sám sebe označil za Pochodeň 2003, čímž odkázal právě na Palacha. Mnozí tehdy jeho smrt označovali za důsledek "špatného stavu společnosti", jiní ale upozorňovali na fakt, že Adamec rozhodně nebyl typickým bojovníkem za pravdu.

Na internetu vystupoval pod přezdívkou Sataník a věnoval se tzv. darkerství. Bavil se tím, že odpojoval z recese na různých místech elektřinu, za což byl také vyšetřován. Podle jeho otce ho právě policejní zacházení dohnalo k sebevraždě. Podle spolužáků byl introvert a působil jako podivín. Do zmíněného dopisu připojil například odkaz na sektu Vesmírní lidé. Během čtvrt roku po jeho smrti se pak v Česku upálilo hned dalších osm lidí.

Spojitost včerejšího případu s Janem Palachem je naproti tomu zcela nejasná. Ví se zatím jen, že se jednalo o akt psychicky nemocného člověka, který byl na vycházce z bohnické léčebny. Muž podle policie nechal ve své tašce dokument, který sebevraždu do určité míry vysvětluje, ale jeho obsah není znám. Upálil se také o několik desítek metrů níže než Palach s Adamcem. Vybral si ale stejný den v měsíci jako Palach, který vzplál také šestnáctého, ale ledna.

A ještě jedno mají zřejmě všechna úmrtí společné. Psychologové se shodují, že smrt upálením volí jedinci, kteří se na sebe nebo své myšlenky snaží strhnout pozornost. "Jsem přesvědčen, že si plně neuvědomují, jak krutá smrt to je. A zcela jistě si uvědomují, že tato sebevražda na sebe připoutá pozornost. A to bylo i jejich záměrem. Neřekl bych, že se jednalo o nějaký exhibicionismus negativního upoutání pozornosti na sebe, ale spíš takové volání o pomoc - já obětuji svůj život za něco, co považuji za hodnotné. A zároveň chci, aby bylo vidět, že můj život byl obětován. Což se nemůže podařit spácháním sebevraždy jiným běžnějším způsobem," vysvětloval sérii sebevražd upálením v roce 2003 psycholog Petr Goldman.

 

marenka228 ( 16. ledna 2024 16:33 )

Hlavně že Pávek s politručkou se šli J.Palachovi poklonit!!! To bylo něco co se nedá pochopit a je vidět že těm dvěma slovo pokora a hamba nic neříkají, vůbec nechápou ani jim nedojde že kvůli takovým se Jan Palach upálil!!

arbitr ( 25. listopadu 2021 08:55 )

Pokud je z vyšetřování známo, Z.Adamec NEODPOJOVAL elektrické obvody (t.zv. darkerství) , pouze popsal na internetu , jak je to možno bezpečně provést. Proto byl všetřován, ale NEBYL STÍHÁN! Příspěvek smazal, sám se přihlásil...

petrkramnypresident ( 18. prosince 2014 14:16 )

"Mučedník, student podivín a pacient z Bohnic" Není to nějaká anketa Blesku a my máme hádat kdo je kdo? Na Palacha by sedělo student podivín i pacient z Bohnic, nejsem si jistý...

tgbb ( 18. prosince 2014 13:02 )

co myslíte chystá hitler z usa další teroristické útoky false flag jako 11.9 2001, Tonkinský záliv, unos malajsijského letadla ,sestřelení Mh17 , postřílení berkutovců na majdanu, ?

tgbb ( 18. prosince 2014 12:40 )

usa hitler zabral Evropu už v roce 1945 a dodnes ji okupuje stejně jako jiné státy USA okupují EU a dokud fašisti z USA nebudou z Evropy vypuzeni do té doby tu nebude demokracie,mají tu okupační vojenské základny statisíce okupantů ,+ špionáž ,odposlechy celé EU

Zobrazit celou diskusi