Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Někdo odposlouchával policejní inspekci. Přes aplikaci v telefonech zaměstnanců

Zaměstnanci GIBS měli v telefonech nainstalovanou sledovací aplikaci
Zaměstnanci GIBS měli v telefonech nainstalovanou sledovací aplikaci  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ljš, ČTK - 
8. prosince 2014
07:17

Neměli ani tušení, že je může kdokoli sledovat! Desítky zaměstnanců Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) měly ve svých telefonech nainstalovaný software, který umožňuje odposlouchávání nebo sledování jejich polohy. Pokud instalaci nepovolil soud, šlo by o porušení zákona.

"S jistotou mohu říci, že pracovníci GIBS o tomto softwaru informováni nebyli. Ten, kdo to instaloval, musel vědět, že lidi dostává do nebezpečí, a to nejen pracovníka inspekce, ale i osoby, s nimiž je v kontaktu, včetně rodinných příslušníků," řekla Lidovým novinám poslankyně Jana Lorencová (za ANO), místopředsedkyně stále sněmovní komise pro kontrolu GIBS. O záležitosti informovala ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

Aplikace umožňuje mimo jiné odposlech hovorů, prostorový odposlech, určení polohy přístroje, spuštění videa na dálku nebo stahování všech dat uživatele včetně kopií sms zpráv. Podle Lorencové měli software pracovníci GIBS v telefonech několik měsíců.

Inspekce pochybení odmítá. "V předmětné záležitosti jsme obdrželi podnět a byla nařízena vnitřní kontrola," sdělila deníku mluvčí GIBS Radka Sandorová.

cantre ( 8. prosince 2014 12:30 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.caveso.webnode.cz

japome ( 8. prosince 2014 09:15 )

jestli nám tohle všechno stálo za to prý demokracie to jsme jim skočili na špek - lhář Havel a jeho sebranka pokračuje v rozkladu naší republiky a my jen čumíme a necháme to tak - -naši předkové se musí v hrobě obracet kam jsme to dopracovali. Za co oni bojovali - my to prošustrovali hanba nám

salto ( 8. prosince 2014 09:09 )

Nemá v tom prsty Miloš Zeman?

Zobrazit celou diskusi