Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel nejznámější soudce v Česku Jiří Bernát (†81): Soudil mlátičky z Národní

Jiří Bernát jako soudce řešil po revoluci i zásah na Národní třídě.
Jiří Bernát jako soudce řešil po revoluci i zásah na Národní třídě.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská, archiv)
Autor: hra - 
26. listopadu 2014
11:21

Jeden z nejznámějších soudců v zemi Jiří Bernát (†81) zemřel. Mezi kolegy uznávaný, mezi trestanci respektovaný muž soudil brutální vrahy i nejsložitější kauzy. Pohřeb bude mít v pátek v Táboře.

Přísný, zkušený, precizní a spravedlivý. Tak viděla svého kolegu většina soudců. Bývalý vojenský soudce vynesl v Československu poslední trest smrti nad vojákem, který na poli surově umlátil a ubodal matku šesti dětí.

Bernát podle kolegů chodil na líčení vždy důkladně připravený. „Byl personou mezi soudci. Vymykal se svým otcovským přístupem. Odsouzení ho brali jako kárajícího otce. Mluvil k nim jako táta k nezvedeným dětem. Pověstné byly jeho vtípky. Přitom se nebál vynést zaslouženě přísný trest,“ řekl spisovatel a autor soudniček Hynek Klimek.

Bernát si dokázal poradit i s případy, kde chyběly klíčové důkazy. Například u vraždy kandidátky na Miss Jany Štěpánkové (†16). Bernát nastudoval všechny předchozí rozsudky obžalovaného recidivisty, aby více poznal jeho chování a myšlení. Nakonec ho poslal na mnoho let za mříže. Odsoudil i jeho matku, která mu poskytla falešné alibi a ještě v odůvodnění rozsudku pokáral policii za chyby při vyšetřování.

Jiří Bernát

se narodil 2. května 1933. V letech 1958 až 1963 vystudoval právnickou fakultu a dlouhá léta pracoval jako vojenský soudce. Za svoji kariéru vynesl dva rozsudky smrti. Po revoluci pracoval jako soudce pro trestní právo na Krajském soudu v Táboře. Řešil zásah na Národní třídě 17. listopadu. Soudil policejní pohlaváry Alojze Lorence, Františka Kyncla, Karla Vykypěla, Ludvíka Zifčáka a další důstojníky SNB. V soudní síni měl řadu násilníků nejhrubšího zrna včetně trojnásobného vraha z Tučap Miloslava Širůčka. Začal projednávat i jednu z nejsložitějších porevolučních kauz – případ konkurzního správce Berky a jeho kumpánů. Případ ale nedokončil, koncem roku 2007 požádal ze zdravotních důvodů o odchod do důchodu. V té době to byl nejstarší a současně nejdéle sloužící soudce v České republice. Soudcovský talár odložil po více než 45 letech práce.

krabate ( 20. dubna 2015 00:23 )

 Byl jsem jeho oběti když zamítl mě odvoláni a ještě mi zdělil že mám držet hubu . Toto je soudce který kolaboroval ze státní bezpečnosti k tomuto člověku ma mít národ úctu . Nikdy ! Chtěl jsem jenom spravedlnost a on mi dal patnáct měsíců nepodmíněně . Protože někdo na hoře řekl . Když jsem chtěl obnovení procesu tak jsem byl zastrašován soudruhy z OF a pak ODS . Tyto prasata vlezli všude .

donec1 ( 1. prosince 2014 14:06 )

Když nejste schopen pochopit, že prokurátor a soudce není totéž, radši si to někde přečtěte. A pokud se někdo bude smažit v pekle, tak to budete vy, nejspíše líné a neschopné hovádko. Nechť vás vaše zloba a závist sežere zaživa.

bandour ( 26. listopadu 2014 14:11 )

no to byl univerzální soudce, soudil za komunismu, potom v demogracii a kdyby žil déle, tak až se tady roztáhnou muslimové z Teplic, mohl soudit i podle práva šaria, pro mě bezpáteřák, který se přizpůsobí jakémukoliv režimu, jen když se bude mít dobře

ivoadler ( 26. listopadu 2014 13:08 )

Soudce, který odborně vyrostl za totáče. Nepochybně i člen KSČ. Cituji: Jeden z nejznámějších soudců v zemi. Antikomunistická hovada si ovšem o předlistopadové soudce musí otírat hubu a obrat v justici spojovat s nástupem soudců vystudovaných po Listopadu. Cha-chá .

zada ( 26. listopadu 2014 12:45 )

No dnšní soudcoká "elita vystudovaná v Plzni" nemá odvahu aj eště je zkorumpovatelná. Srabi v talárech a naopak kupčíci s mocí... to je dnešní justice!!!!

Zobrazit celou diskusi