Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důkaz života ve vesmíru? Sonda na kometě objevila uhlík!

Na kometě se našel zakladní stavební kámen života na Zemi.
Na kometě se našel zakladní stavební kámen života na Zemi.  (Autor: ČTK, archiv)
Autor: ČTK, max - 
19. listopadu 2014
10:30

Evropská sonda Philae, která minulou středu přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko, zaznamenala stopy organických molekul obsahujících uhlík, který je základem života na Zemi.

Podle německých expertů zatím není jasné, zda látky nalezené na kometě obsahují složité stavební kameny, které se podílejí na tvorbě proteinů. Jedním z úkolů sondy je zjistit oprávněnost hypotézy, že život na zemský povrch dorazil právě z komet.

Philea je ale bez energie, protože aparát přistál v příkopu, jenž mu brání v přístupu ke světlu. Solární panely tak nedokážou načerpat dostatek energie ze slunečního svitu. Svou činnost sonda po 57 hodinách prozatím ukončila v sobotu. V pátek ale sonda na povrchu vesmírného tělesa začala s vrtnými pracemi a vědeckými experimenty. I kdyby umlkla nadobro, vědci jsou prý již nyní nadšeni množstvím dat, která získali.

Sonda je vybavena přístrojem pro analýzu plynů, který je schopen "nasát atmosféru" a zjistit přítomnost organických molekul. K jejich nalezení má napomoci i vrt, i když zatím není jasné, zda sonda dokázala vzorek horniny analyzovat.

djaba ( 19. listopadu 2014 20:46 )

Říci - sláva, na kometě jsou organické sloučeniny ,je to základ budoucího života ,nelze . I jednoduché organismy se skládají z organichých látek .Ale něco způsobilo , že se najednou několik molekul začalo hýbat ,přijímat energii a rozmnožovat .A už vůbec nelze tvrdit, že za pár milionů let se z mikroorganismů vyvinula flora , fauna i člověk ,za tím je něco jiného.I v nejmodernější laboratoři můžeme všechy stavební látky živého organismu smíchávat a nikdy je k životu nedonutíme a je úžasný div , že se to vůbec v celém vesmíru stalo jen na Zemi .

Zobrazit celou diskusi