Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Modul si udělal selfie s kometou: Ale teď je v nesnázích!

Autor: dce - 
13. listopadu 2014
13:25

Výzkumný modul, který včera za velké slávy přistál na kometě ženoucí se vesmírem, odeslal první fotografie. Zároveň ale také čelí prvnímu problému – ukázalo se, že se nešťastnou náhodou překlopil na bok, a navíc je zaseklý v jeskyni. Bez sluneční energie se tak během 30 hodin vypne.

Pro modul Philae začal boj s časem. Bylo potvrzeno, že se modul nějakým způsobem zaklínil v jeskyni, navíc je pravděpodobně na boku. Dostává se k němu jen velmi málo slunečního světla a baterie se tak rychle vybíjí. Očekávaná vydrž je jen 20-30 hodin! Vědci se tedy co nejrychleji snaží z modulu získat sebraná data.

Při přistání se Philae dvakrát odrazila - jednou dokonce do výšky jednoho kilometru, ke všemu byla mezi prvními dvěma „dopady“ dvouhodinová pauza! Nakonec přistála na zamýšleném místě, jenže...!

„Přistáli jsme v jakési jeskyni, díře... není tu příliš rovný povrch,“ prohlásil na tiskové konferenci jeden z vědců. Přesnější informace budou mít k dispozici později, zatím prohlížejí postupně přicházející snímky. Podle všeho by ale modul měl zvládnout fungovat – každých dvanáct hodin na něj slunce svítí zhruba 90 minut a to by mělo stačit.

„Pokud něčím pohneme, mohli bychom se převrátit... Jakmile budeme znát úhel naklonění, budeme moci určit, jakým způsobem se z té situace dostat,“ uvedl Paolo Ferri, vedoucí celé mise. Vše na modulu zatím funguje, přichází dokonce zprávy, že stojí správně, podle fotek, které pořídily kamery, které mají zkoumat povrch, to ale vypadá jinak.

Přistání modulu na kometě završilo desetileté vesmírné putování mateřské sondy Rosetta a je významným vědeckým milníkem. Zpráva o přistání přišla krátce po 17:00 SEČ, zhruba půl hodiny poté, co modul na poměrně prašný a pórovitý povrch vesmírného tělesa skutečně dosednul. Právě tak dlouho totiž trvala cesta signálu od komety k Zemi.

japos22 ( 13. listopadu 2014 19:17 )

Převrácený a zaseklý v jeskyni - titulek Plesku vyjímečně sedí

gogo ( 13. listopadu 2014 19:06 )

Musíš vyčkat času jako husa klasu...

gogo ( 13. listopadu 2014 19:05 )

Před výkonem skupiny vědců a techniků, kterým se tento husarský kousek povedl, hluboce smekám...

gogo ( 13. listopadu 2014 19:04 )

Souhlasím...

Shelby16 ( 13. listopadu 2014 14:40 )

Chválím Blesk, že je dnes první s čerstvými informacemi u nás. To jsem teda zvědavá, kam ten modul zahučel a přitom včera takového jásotu, že je to ok.

Zobrazit celou diskusi