Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Pilot (†39) miliardářovy vesmírné lodě: Zůstaly po něm dvě děti

Autor: INT, lm - 
3. listopadu 2014
11:00

Bransonův projekt komerčních letů do vesmíru budí kontroverze. V pátek explodoval letoun SpaceShipTwo za letu po zážehu motorů. Obětí havárie byl zkušený pilot, po kterém zůstaly dvě děti. Jak se k tomu miliardář postaví?

Havárie si vyžádala smrt jednoho z pilotů a vážná zranění dalšího. Mrtvý pilot byl identifikován jako devětatřicetiletý Michael Alsbury z Kalifornie. Přeživším pilotem je třiačtyřicetiletý Peter Siebold.

Michael Alsbury byl zkušený pilot s více jak patnáctiletou praxí. Zanechal po sobě dvě děti, dceru a syna, a manželku. "Ztratila jsem lásku svého života. Prožívám peklo," přiznala.

Příčina nehody se stále vyšetřuje. Experti na lety do vesmíru se ale ostře pustili do Bransonovy společnosti Virgin Galactic. Obvinili ji z ignorování zásad bezpečnosti. Podle nich exploze není překvapením a Branson si již delší dobu zahrává s osudy svých zaměstnanců a potencionálních klientů. S informací přišel britský deník DailyMail.

Richard Branson byl podle mezinárodních expertů po léta při vývoji komerčních letounů přehnaně a neopodstatněně tajnůstkářský. Místo toho, aby technologie a procedury konzultoval se širší odbornou veřejností, spoléhal na hrstku vybraných inženýrů. "Exploze letounu mě nepřekvapila. Branson hrál ruskou ruletu a bylo otázkou času, který pokusný let takto skončí," prohlásila Carolynne Cambell, expertka na raketové pohonné systémy z International Association for the Advancement of Space Safety (Mezinárodní organizace pro zlepšování vesmírné bezpečnosti).

Zároveň vyplynulo na povrch, že od konce roku 2013 společnost Virgin Galactic opustili přední experti na bezpečnost, aerodynamiku a pohonné systémy.

Nehoda vzbudila velké obavy o budoucnost soukromého pronikání do vesmíru. Branson oznámil, že hodlá ve vývoji vesmírných lodí pokračovat, zároveň ale ujistil, že už zakoupené lístky na lety do vesmíru mohou zákazníci kdykoli vrátit.

Letenky do vesmíru, každou za 250.000 dolarů (5,6 milionu Kč), si objednalo zhruba 700 lidí. První lety se měly uskutečnit příští rok.

st.rec ( 3. listopadu 2014 16:01 )

Nooo co kdyby bezplatně pozval některé nadlidi a sám řídil-pilotoval?Tohle je ukázka marnotratnosti a lidské nadutosti.Není proč někoho z nich litovat,pro pár chvil v kosmu klidně zamoří ovzduší a naši jedinou obyvatelnou planetu a podpoří globální oteplování jen protože mají prachy.Stejná svoloč jsou všichni auto-moto-sportovci,ať závodí s výfukem do kabiny a ukážou kolik ujedou,kam dojedou.Šlapat na pedály umí kdekterý debil.

vasco ( 3. listopadu 2014 13:40 )

Miliardář se postará.....pilot s tím musel počítat-nesedí za kasou v supermarketu(a jeho rodina při jeho práci taky....)

Zobrazit celou diskusi