Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyrůstali jsme za totáče a tohle bylo naše dětství! Zapojte se do fotosoutěže i vy!

Autor: simao - 
11. listopadu 2014
23:34

Patří do generací, které vyrostly za vlády komunismu v Československu. Řada čtenářů Blesk.cz zavzpomínala na své dětství, které prožívali před rokem 1989. Anebo alespoň na to, jak vyrůstaly jejich vlastní děti v době normalizace. Do naší fotosoutěže se však můžete zapojit i vy!

Při příležitosti 25 let od sametové revoluce jsme se vydali prozkoumat, jak vypadal život před ní. Za totáče. A na Blesk.cz jsme vyhlásili speciální fotosoutěž.

Pochlubte se svými vlastními fotkami z dob komunismu i vy a pošlete je na tip@blesk.cz. Nezapomeňte přidat k fotkám popisky a své příběhy.

Za snímky se schovávají vaše unikátní příběhy, které rádi poznáme! Nejlepší z nich otiskneme ve speciálním vydání Blesku, připraveny jsou i hodnotné ceny. Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás následující témata: 1. Jak jsme se oblékali za totáče, 2. Naše Vánoce a Silvestr (tedy fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.), 3. V práci a na dovolené (závodní večírky, rekreace ROH, zájezdy do Jugoslávie), 4. Na vojně, 5. Moje město tehdy a teď!

Našli se však i čtenáři, kteří se při té příležitosti rozhodli tak trochu mimo soutěžní kategorie zavzpomínat na své dětství. „Posílám vám dvě fotografie z mého mládí. Jelikož jsem ročník 1974, tak jsem sice prožil dětství za socialismu, ale nebylo to pro nás nějak kruté,“ napsal Blesk.cz čtenář Jaroslav Karel. K životu dítěte v tehdejším Československu dodal úsměvnou historku: „Jediné co nás hodně trápilo jako děti, bylo to trhání novin místo toaletního papíru. To bylo peklo, pak ty kousky používat na záchodě,“ dodal s úsměvem. 

Foto u tanku osvoboditelů. Než přijely ty sovětské

Pan Jaroslav přitom patří do generace tzv. Husákových dětí. Nejvíce dětí v poválečných dějinách se narodilo právě v roce 1974. První krůčky pana Jaroslava přitom rodiče dobře zdokumentovali. „První fotografie je z Prvního máje roku 1976 (jsem v kočárku) a ta druhá je z LVT neboli z Libereckých Výstavních Trhů, cca rok 1977 nebo 78,“ dodává pamětník dětství za normalizace. 

Z došlých snímků však zaujala i fotka paní Naděždy Vejvodové, která spadá ještě do éry před příjezdem sovětských tanků. „Tato fotka je z 8. května roku 1962 v Praze 5, Na Smíchově – U tanku. Tenkrát šlo o symbol osvobození Prahy z roku 1945. Po roce 1989 byl přemalován narůžovo a pak odstraněn. Na fotce jsem já (v proužkovaném svetru), moje dvě spolužačky a další dvě děvčata. Chodily jsme tenkrát do 8. třídy, další dvě dívky níže,“ napsala paní Nadja.

Jak na Karlově mostě vítali pohádkový nos

Taktéž v Praze fotil pan Klíma. „V roce 1971 jsme chtěli s manželkou Annou ukázat dětem Prahu a hlavně Hradčany a ZOO,“ vzpomíná amatérský fotograf. I na dobu, kdy byly prohlídka chrámu sv. Víta a také fotografování zdarma...

Má dvě děti, Anitu a Veroniku. Do Prahy se však společně vrátili i později. „V roce 1983, když už malá Veronika povyrostla, tak chtěla vidět metro. Jeli jsme na motorce a stanovali 4 dny na Džbánu. Měli jsme štěstí, zrovna byl den otevřených dveří v Paláci kultury a na Karlově mostě se natáčelo vítání nosu do Třech veteránů,“ vzpomíná autor snímků, kterému je dnes 81 let.

Objednejte si speciální dvojknihu z edice Blesk Extra „Rudá šlechta - Šlechta z obrazovky“

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk

tgbb ( 13. listopadu 2014 12:42 )

všimněme si jaké násilí a teroristy démonkrati z USA a NATO podporují =používají ke svým cílům , alkajdu Sýrie , Učk muslimské teroristy Kosova, čečenské muslimské džihádisty, alkajdu Libye, alkajdu Egypta ,al nusra Sýrie, banderovce SS neonacisty Ukrajiny , ISIL vycvičili proti asadovi, Ujgurší muslimští džihádisté v Číně známé časté teroristické útoky, čili všichni vidíme co jsou zač

joun ( 13. listopadu 2014 10:30 )

Jak se žilo za socialismu v ČR nevím, jsem Angličan, vlastně Čechoangličan, proto mi čeština potíže nedělá.Teď pracuji v londýnské pobočce v Praze, kde pracují i čeští zaměstnanci. Někteří z nich žili za !totáče!, jak se tady říká a to co říkají, mi připadá, že to tak špatné nebylo. Rozhodně jsem nikdy neslyšel, že by bylo zákonem dáno, že každý bude mít právo na práci a nebo že by se ve školách dostávaly zadarmo knihy a sešity. A k těm silonovým plášťům na té jedné fotografii..Koncem 50. let se nosily v Londýně, mám fotku z mé rodiny.

pea.p ( 13. listopadu 2014 08:41 )

Melete neslysly. 1. Mluvím o podnicích, které prosperovaly a zaměstnávaly tisíce lidí-hutě,ocelárny,sklárny,cukrovary,OP..... dnes jsou tu jen montovny a sklady, které patří zahr. firmám a tím i zisk odchází mimo ČR Zmoření je dnes větší i díky husté dopravě - dříve lidé chodily pěšky nebo na kole, do větších podniků byly ranní svozy. 2. Louky a lesy byly čisté. Osobně máme chatu v místech, kde byla nádherná příroda-lesy,borůvčí,maliny,jahodí. Dnes část vykáceli postavilo se satel. městečko , na kraji lesa je černá skládka a z druhé strany dnes oblíbené soláry (můžu i doložit fotkami) 3. Hřiště okolo sídlišt se sice modernizovala (pokrok snad být musí), ale najdete tam max. matky s malými dětmi. Puberťáky tam rozhodně nepotkáte. Ty sedí většinou u PC,tabletů,mobilů a sociálních sítí, kde mají stovky virtuálních kamarádů, ale téměř žádné skutečné. My běhali venku, jezdili na kole, hráli tenis,vybíjenou,brodili se v potoku a chytali raky (ano tenkrát v potoku byli). JInak doplním do školy i ze školy jsme chodili sami a pěšky, kdo měl dál, tak autobusem. Dnes je vozí rodiče téměř až do areálu školy - asi neumí chodit. Znečištujě se podstatně více než dřív. Za socialismu se nepěstoval shoping (kdy místo na výlet lidé jezdí do marketů), žádné pivo a voda v plastu, mlého v krabicích ap. Na ty vaše lži Vám můžopu skočit jen ti, co to nezažili. A nevím co považujete za lepší. - to že veškeré strategické firmy patří cizincům (vodárny,elektrárny,banky) - to, že můžete sice svobodně cestovat, ale kdejaká verběž může sem - to že máme upravená nová hřiště, kde se můžou běžně povalovat stříkačky od feťáků - že máme půl milionu nezaměsatnaných - že lidé dělají za minimální mzdu (právě kvůli vysoké nezaměstnanosti) a přesto si můžeme dovolit z daní platit nepřizpůsobivé cikány, kriminálníky . - že spousta dětí dnes neví co je úplná rodina a dnešní zákony ani nezajistí aby se k takovým dětem dostalo výživné - že ten co má peníze má moc a také pravdu A dalo by se p

moniii ( 13. listopadu 2014 07:33 )

Budiž ti to přáno.Ono člověk může být vzdělaný, může "makat". Ale stačí jedná životní katastrofa a pak přehodnotíš...Tím "makej pořádně" myslíš co?? A rozhodně za sebe mohu říct, že makám pořádně a celý život. Nikdy jsem neměla žádné příspěvky či podporu od státu, jedno dítě vystudovalo, druhé studuje,a to vše z klasického platu, ne politického, či vedoucího, či manažerského.Tak mi pověz pane chytrý, kde brát ještě na tu "půlku" světa a 3x dovolenou? Taky bych si "vyletěla"

abcd.adcb ( 13. listopadu 2014 07:27 )

Havel nebyl opravdový kurevník, jen si na něj hrál, protože byl od mládí mrtvej na spodek.

Zobrazit celou diskusi