Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zátah na lodi u Kanárských ostrovů: Tihle Češi pašovali 369 kg kokainu!

Autor: ljš - 
10. listopadu 2014
18:45

Několik týdnů se na malé plachetnici plavili přes Atlantik, aby z Jižní Ameriky propašovali do Evropy 369 kilogramů kokainu. Neměli tušení, že je na moři sleduje španělská policie. Když byli poblíž Kanárských ostrovů, spadla klec a čtyři Češi skončili v poutech.

Kokain v menších balíčcích vynášeli policisté z lodi několik desítek minut. Do malé plachetnice ho Češi nacpali celkem 369 kilo. Čechy zadrželo španělské námořnictvo na volném moři, když se plavili kolem Kanárských ostrovů, které bývají při plavbě přes Atlantik nezbytnou zastávkou.

Z jachty si museli přestoupit do námořní lodi, odkud pak byli v přístavu vyvedeni v poutech a bílých kuklách a záhy byli s lodí a kontrabandem předáni vyšetřujícímu soudci.

Podle oficiálních informací nebyl při akci, která nesla název La Operación Dublín (Operace Dublin), nikdo zraněn. Španělské úřady jednaly na základě tipu irské policie (proto Dublin v krycím názvu), podle níž se na jachtě s názvem Meguem měla přepravovat velká zásilka drog. Loď zaznamenali Španělé v Atlantiku již v polovině října a od té doby ji pečlivě sledovali.

List La Opinión de Tenerife uvedl, že zadržená loď dnes dorazila do přístavu v Las Palmas na ostrově Gran Canaria. Tam byli také Češi předáni justici.

„Je to šetření španělských orgánů. Pokud naši občané požádají naši konzulární službu o pomoc, tak samozřejmě v rámci možností s nimi budeme spolupracovat,“ uvedl David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Pašeráci drog námořní trasu vedoucí přes vody kolem Kanárských ostrovů využívají často, jde o jednu z hlavních cest pro přepravu narkotik z Jižní Ameriky či z Afriky do Evropy. Téměř 400 kilogramů zabaveného kokainu ale patří spíše k menším úlovkům. Například v roce 2006 policie u Kanárských ostrovů zadržela rybářskou loď s 2,5 tunami kokainu, o dva roky později na lodi plující pod venezuelskou vlajkou našla 3,6 tuny této drogy.

katka16111 ( 12. listopadu 2014 00:37 )

hovno vite ... až budete znat pravdu tak si sem pište hovna ... ale jeden clovek tam je nevinne i pres nesouhlas,,, ale to vas debilni mozek nenapadne ,,,, co ubozí češi ,,,

ninka64 ( 11. listopadu 2014 15:45 )

Jeden hezčí než druhý....

lynx ( 11. listopadu 2014 08:26 )

Móc hezky se na to dívá. O tu jachtičku fešáci asi taky přijdou. Tipuji, že v těch balíčcích měli tak tři čtvrtě miliardy. Teď jde o to, kdo se drbe za uchem v Praze. Pochybuji, že by byli něco víc než kurýři. No, možná to z nich Španělé vyklepou.

obluda.pb ( 10. listopadu 2014 23:51 )

extrémně debi.lní komentář

ninunka ( 10. listopadu 2014 23:45 )

Zobrazit celou diskusi