Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hořela budova francouzského rozhlasu. Svědci slyšeli mohutné exploze

Autor: ČTK - 
31. října 2014
14:22

Rozsáhlý požár dnes kolem poledne zachvátil velkou budovu, v níž v západní části Paříže sídlí francouzské veřejnoprávní rozhlasové stanice. Po necelých dvou hodinách hasiči oznámili, že oheň byl uhašen. Svědci mluvili i o explozích.

Oheň vypukl v osmém patře budovy z roku 1963, pojmenované Maison de la Radio. Vysílání rozhlasových stanic bylo narychlo přerušeno a budova rozhlasu byla ihned evakuována.

Žárem popraskala řada oken a z horních podlaží budovy se přes hodinu linul hustý temný dým. Požár podle policie propukl v části, kde probíhala rekonstrukce a nebylo ještě zapojeno ani protipožární poplašné zařízení. Pracovníky rozhlasu tak podle očitých svědků vyburcoval až hluk záchranných vrtulníků nad obří budovou.

Někteří očití svědci hovořili o explozích. Na místo bylo vysláno nejméně 16 hasičských vozů a zhruba stovka hasičů a dalších záchranářů. Policie monitorovala okolní silniční dopravu, kterou incident vážně zkomplikoval. Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že dění kolem požáru pozorně sleduje. "Zdá se, že škody budou značné... Je to nanejvýš otřesné vzhledem k symbolickému významu této budovy," řekl Hollande. Premiér Manuel Valls vyjádřil "solidaritu se všemi pracovníky" rozhlasu.

Zobrazit celou diskusi