Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brala krev Čechovi s podezřením na smrtící ebolu: Nervy to byly, přiznala lékařka

Takhle je Česko připravené na ebolu: Odbor biologické ochrany Těchotín
Takhle je Česko připravené na ebolu: Odbor biologické ochrany Těchotín  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský)
Autor: simao, ČTK - 
10. října 2014
21:50

Na Bulovce přijali pacienta, který se vrátil z Afriky. A tak není divu, že když se objevily symptomy, které mohly ukazovat na ebolu, spustila se přísná opatření. Když však měla sloužící lékařka odebrat muži krev, nebylo to jen tak...

Lékařka Jana Kulichová z pražské Nemocnice Na Bulovce popsala dramatické vyšetření pacienta, který měl příznaky smrtící nemoci, idnes.cz: "Byla jsem si vědoma toho, že musím odebrat krev. A že to budu dělat poprvé v ochranném obleku a poprvé s třemi vrstvami silných rukavic. Z toho jsem měla poměrně velkou trému a stresovalo mě to. Obávala jsem se, že to nebude jednoduché, ale nakonec se to podařilo," řekla Mladé frontě.

Postupovala však nanejvýš profesionálně a potvrdila si, že systém ochrany před touto nemocí funguje. "Nákazy jsem se rozhodně nebála, protože jsem byla opravdu řádně chráněna. Na infekční klinice pracuji navíc už roky a od začátku jsem členkou týmu pro vysoce nebezpečné nákazy, takže jsme se už setkali třeba s pandemickou chřipkou nebo podezřením na SARS," prozradila. Čech, který přicestoval z epicentra nemoci a kterého museli umístit do speciálního bivaku, měl nakonec patrně malárii.

Jak idnes.cz upozorňuje, Bulovka má připravený tým o 22 lidech, který na ebolu trénuje. Strach ze šíření smrtící nemoci zasáhl i Česko. Aby také ne - počet obětí epidemie eboly překročil 4000. Jde o nejhorší epidemii eboly všech dob. Nejvíce postižené jsou tři africké státy - Libérie, Sierra Leone a Guinea. Svět je však malý, cestovat lze velmi snadno. Právě z Libérie se vrátil podnikatel, kterého hospitalizovali na Bulovce.

Premiér Sobotka u voleb mluvil o ebole

Ebola se však bude řešit i na nejvyšší státní úrovni. Upozornil na to dnes u komunálních voleb premiér Sobotka, který se snažil občany uklidnit. "Dva poslední případy s podezřením na ebolu ukázaly, že náš zdravotní systém funguje a umí si s takovými případy poradit. Rychle se dozvíme výsledek a nešíří se panika," řekl Sobotka. Doplnil, že systém bude stejným způsobem fungovat i nadále. "Rizikem zavlečení eboly do Evropy se budeme zabývat ve středu na Bezpečnostní radě státu. Budeme postupovat tak, abychom ochránili občany země před nákazou," uvedl předseda vlády. 

tymitaky ( 10. října 2014 22:11 )

Byly to nervy a novináři utřeli, budou muset strašit něčím jiným.

Zobrazit celou diskusi