Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli strachu z eboly bude Česko kontrolovat všechny cestující v letadlech do Prahy!

Autor: simao, ČTK - 
15. října 2014
20:03

Hned několik podezření na ebolu v Česku řešili lékaři v uplynulých týdnech. A panují obavy, kdy přijdou další a kolik jich bude. Mírnit nebezpečí šíření smrtící nemoci chce i česká vláda. Po zasedání Bezpečnostní rady státu ujasnili premiér Sobotka a ministr zdravotnictví Němeček nová opatření. Třeba kontrolu VŠECH cestujících, mířících letadlem do Prahy.

Bezpečnostní rada státu kvůli epidemii eboly dnes schválila zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k plánované kontrole řekl, že cestující ještě v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. "Já jsem letěl do různých zemí, jsou různé dotazníky, které vyplňujete. Myslím, že to bude trvat do dvou, tří minut. Při příletu letadla si myslím, že to nezpůsobí žádnou komplikaci," uvedl na brífinku za účasti premiéra Sobotky Němeček.

Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření. "Nepůjde určitě o odběr krve," zdůraznil Němečeka upozornil, že krev se bere až v obzvlášť závažných případech podezření na ebolu a vzorky by v českém případě musely putovat na rozbor do Berlína.

Na screening všech cestujících má dohlížet lékařská služba, která bude na Letišti Václava Havla v pohotovosti. "Bude tam nějaká služba, lékař, sestra a někdo další, kteří v případě potřeby cestující, kteří byli v Africe, vyšetří," uvedl Němeček. S účastí proškolených zdravotnických pracovníků jsou prý spjaté hlavní náklady na nové opatření. "Náklady budou kalkulovány. Bude to stát především tu pracovní sílu... Bude to stát relativně drobné ve srovnání s rizikem," dodal Němeček.

Kontroly budou zavedeny patrně v úterý - po nařízení hlavního hygienika, které je plánováno na pondělí. Bezpečnostní rada pak rozhodla také o plánované aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně, které bude sloužit jako záložní nemocnice s osmi lůžky pro pacienty s ebolou. Dvě lůžka mají k dispozici v Nemocnici Na Bulovce, která zůstává hlavním centrem, kam budou lidé v případě podezření na ebolu odváženi. "Je to důležité, abychom měli rychle připravenou záložní kapacitu," řekl k Těchonínu Sobotka.

9rot6 ( 16. října 2014 05:41 )

Zavřít jen letiště je málo,měl se uzavřít celý "šengen", proto že se sem hrnou všude možně i po vodě a je to nekontrovatelné, mělo hlavně OSN, které zaspalo obecně v tomto případě vytvořit celou řadu opatření a hlavně uzavřít ohnisko nákazy, teď už je pozdě a nikdo v podstatě neví kolik lidí z této oblasti uniklo a pohybují se v obrovském prostoru,kde jsou absolutně bez kontroly a bude to stát obrovské finanční prostředky, které tato oblast bude potřebovat, proto že tato země je na velmi nízké životní úrovni a při takovémto maxi průšvihu na to prostě nemá a stejně to zaplatíme my všichni!

fotrpjotr ( 16. října 2014 05:08 )

Snad ODSáci,ne socani,modráku.

asijo ( 16. října 2014 05:06 )

Ty nakažené bez vyjímky poslat šupem odkud přiletěli,žádná léčba u nás.

vendulka1234 ( 16. října 2014 00:28 )

já bych zavřela hranice jedině tak se uchráníme! ten cestovní ruch se ted vůbec nehodí...na tohle by mohli vymřít celé národy, vzhledem k tomu jak je tam nemoc prudce nakažlivá, zdravotní sestra ve španělsku se dokonce nakazila i přes ochrané rukavice...stačí je dotknout, nebo být ve společném prostoru s nakaženým...nakonec nás to tu všechno vymele...díky té posrané Africe kterou ještě všichni dotují , stavějí jim tam školy kupují zvířata aby se mohli více a více množit a vozit nemoci po celém světě, stejně jim nic nepomůže...jsou zaostalý a tak to zůstane!

vendulka1234 ( 16. října 2014 00:24 )

tak z Afriky přišlo Aids a ted Ebola, protože tam jedí divoké zvířata a primáty kteří to přenášejí...a jim tam ještě posíláme humanitární nemoci a oni nám sem aids a ebolu na což umírají miliony lidí....STOP AFRIKA!

Zobrazit celou diskusi