Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Farmář u soudu: Za týrání ovcí jen podmínka! Jehňata prý umírala před zraky kolemjdoucích

Farmář z Královéhradecka stanul u soudu kvůli obvinění z týrání ovcí
Farmář z Královéhradecka stanul u soudu kvůli obvinění z týrání ovcí  (Autor: ČTK, Policie ČR)
Autor: ČTK, simao - 
12. září 2014
12:08

Farmáře Miloše Š. vinila policie z týrání ovcí na jeho farmě na Královéhradecku. Podle policejní mluvčí tam zvířata živořila - nebylo o ně adekvátně postaráno, jehňata tam prý umírala doslova "před zraky kolemjdoucích". Soud však chovateli nakonec udělil jen podmínku.

Podle obžaloby chovatel nezajistil ovcím veterinární pomoc, krmivo ani přístup k vodě, v důsledku toho zemřelo nejméně 14 ovcí. Nyní Farmář Miloš Š. stanul u hradeckého okresního soudu, odešel s podmínkou. Dostal 1,5 roku vězení, podmínečně odložených na dobu tři roky. Rozsudek je přitom nepravomocný.

"Je zřejmé, že došlo k utrpení zvířat, je povinností chovatele jim poskytovat patřičnou péči," řekl dnes soudce David Schmuck, který uvedl, že výsledky pitvy ovcí prokázaly, že většina zvířat uhynula hladem.

Policie uvedla, že farmář nezajistil krmení a napájení ovcí nejméně od začátku prosince 2012 do konce dubna 2013. Kriminalisté začali případ vyšetřovat na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili lidé. Například jedna z žen uvedla, že týdně uhynulo v ohradě několik ovcí a jejich těla na pastvině ležela i několik dní bez povšimnutí. Podle některých svědků uhynuly na farmě až stovky ovcí.

Jehňata prý umírala v otřesných podmínkách

Svědectví k případu však bylo více. "V ohradě se zvířata měla pohybovat v zimním období bez přístřešku, bez podestýlky a bez dostatečného množství jídla i pití. Ovce tam přiváděly na svět jehňata, která po porodu v otřesných podmínkách umírala doslova před zraky kolemjdoucích," popisovala loni policejní mluvčí Lenka Burýšková na serveru novinky.cz.

Policisté našli i několik uhynulých ovcí. "Ke zjištění přesné příčiny smrti zvířat byl přibrán znalec z oboru zemědělství. Z pitevního protokolu vyplynulo, že příčinou úhynu ovcí byla ve dvou případech metabolická porucha, ve 12 případech pak vyhladovění a akutní srdeční selhání, které je často doprovázené bolestivými stavy a poruchami vedoucími k smrti utýráním surovým a trýznivým způsobem," uvedla mluvčí.

Farmář však dnes odmítl celý případ komentovat, jeho obhájce v závěrečném návrhu upozornil na rozpory ve svědeckých výpovědích. "Obžalovaný je přesvědčen, že nebyl prokázán úmysl. V této věci se nejedná o trestný čin. Soud by případ postoupit Krajské veterinární správě, mohlo by se jednat maximálně o správní delikt," řekl farmářův obhájce.

ninka64 ( 13. září 2014 13:00 )

Takovéto tresty ujišťují tyto odporné lidi v tom, že se jim stejně nic nestane, když se budou chovat ke zvířatům jako zrůdy.

ninka64 ( 13. září 2014 12:53 )

Nad tím zůstává rozum stát, uhynulo 200 kusů ovcí a oni se zabývají 14 kusy. V této zemi máme nejblbjejší soudce pod sluncem.Jistě bral ten šmejd i dotace na ten chov, tím se nezabývá nikdo?!

topl ( 13. září 2014 07:05 )

Podmínku ? Kurva co je to za trest !

raskarkapak ( 13. září 2014 06:08 )

 A ty jsi dylinka!

didiana18 ( 12. září 2014 21:53 )

To prasa ma stastie ze nezije v Nemecku, hned by sedel, ale tam sa sudy nedaju podplatit. Skoda ze u nas sa to praktizuje, inac sa to neda vysvetlit .... iba podmienka.Ale tak ci tak, ten sudca nesedi na tej spravnej stolicke - jemu patri iba ta kuchynska!!!

Zobrazit celou diskusi