Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Vysočině se zřítil most: Ze sutin vytáhli mrtvého dělníka, další dva zachránili!

Autor: ljš, čad, dce, shp - 
4. září 2014
15:45

K obrovské tragédii došlo ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Zřítil se tam most, který je v rekonstrukci, a zavalil několik dělníků, kteří pod ním pracovali. Jeden člověk je s vážnými zraněními v nemocnici, další byl vyproštěn vpodvečer. Krátce před půlnoci z trosek vytáhli mrtvého dělníka. Naděje, že se podaří další tři zachránit, je velmi malá...

Pod troskami silničního mostu, který leží nedaleko náměstí a vede přes říčku Hostačovku, uvízlo pět lidí. Jedná se o dělníky, kteří na stavbě pracovali, tři z nich jsou slovenské národnosti.

Záchranářům se zatím podařilo vyprostit dva dělníky. Jeden byl s těžkými zraněními transportován vrtulníkem do havlíčkobrodské nemocnice.

Dalšího zraněného, který měl zavalené dolní končetiny, hasiči vyprostili krátce po sedmé hodině v podvečer. V jakém stavu je se ale zatím nedá říct. S dalšími zavalenými hasiči ale bohužel kontakt nemají a neví ani, ve které části trosek se nacházejí.

Podle reportéra Blesku hasiči v otvoru po jednom kameni nahmatali končetinu jednoho z dělníků. Muž však zatím nejeví známky života. Zasahující hasiči kolem místa nehody natahují plachty, pravděpodobně počítají s vytahováním mrtvých těl.

Na místo jsou povolány záchranné složky z celého okresu - na místě je přes sto lidí, z toho 70 hasičů. Z Prahy přijel speciální tým hasičů USAR, který se zaměřuje na vyhledávání lidí v závalech. K dispozici mají také čtyři cvičené psy. Situaci však hasičům velmi komplikuje voda a bahno.

Video Záchranáři přenášejí zraněného dělníka, kterého zavalil most, do helikoptéry. - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

„Hasiči ze sutin vyprostili zatím pouze dva zraněné dělníky, čtyři zůstávají nadále pod sutinami,“ řekla Blesk.cz krátce po půl deváté mluvčí Záchranného sboru Vysočina Petra Musilová. V té době už se objevily první nepotvrzené dohady o nálezu mrtvého dělníka.

Kolem deváté hodiny večerní byla nasazena těžká technika. To nevěští nic dobrého. Záchranáři by ji totiž pravděpodobně nepoužili, pokud by si mysleli, že je pod sutinami někdo živý. Bagr by ho totiž mohl zabít.

„S každou minutou šance na záchranu pohřešovaných dělníků klesají. Je to už téměř devět hodin od nahlášení neštěstí. Přesto děláme, co můžeme, abychom dělníky zachránili,“ uvedla mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová Blesk.cz krátce před jedenáctou hodinou.

„Krátce před půl dvanáctou hasiči v troskách mostu nalezli tělo jednoho z dělníků. Bohužel byl muž mrtvý. Zatím se nám ho nepodařilo identifikovat,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Dodala, že oba zachránění jsou slovenské národnosti.

Video Zřícený silniční most na Havlíčkobrodsku opravuje jako subdodavatel společnost Bögl - Blesk - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Podle reportéra Blesk.cz, který je na místě, obyvatelé Vilémova probíhající stavbu velmi kritizují. Podle nich dělníci i přes silné deště v posledních dnech vytvořili v okolí mostu velkou skrývku zeminy, a tím podle nich sesuv způsobili. Most byl podle všeho ve čtvrtém až pátém havarijním stupni.

"Bagrista začal odhrnovat zeminu nahoře asi v jednu hodinu, pak sjel dolů a po čase bagroval zase nahoru. Pak jsem uslyšel ránu," uvedl Bohumil Holoubek, který nedaleko mostu bydlí. Podle něj je osobou, která byla první převezena do nemocnice právě bagrista. Šel se prý dolů podívat, co odbagroval a v tom okamžiku most spadl. Zavalen zřejmě nebyl, zranily ho ale části mostní kontrukce, které se rozletěly kolem. Podle informací serveru idnes.cz se bagrista na místo nehody už vrátil, aby označil místo, kde by mohli být ostatní dělníci.

Zřícený silniční most na Havlíčkobrodsku opravuje jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl, která figuruje i v případech tragických zřícení mostů ve Studénce a na východě Slovenska. ČTK to oznámila firma M - Silnice, která spolu se společností Strabag zastřešuje opravy celé silnice. Zmíněné starší případy si dohromady vyžádaly 12 životů.

„Bylo to jako rána z děla. Hned jsem se běžel podívat, co se na místě děje. Viděl jsem prolomenou klenbu mostu a bagr. Pak přijížděli hasiči a záchranáři. Po čase místo opáskovala policie a všechny lidi, kteří se na místo přišli podívat poslali dále," řekl Deníku jeden z tamních obyvatel.

Dělníci pracovali pod mostem u jednoho z jeho pilířů, zřítila se na ně ale klenba, která se rozlomila v polovině.


Více foto z místa najdete ZDE>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kuniksicht ( 5. září 2014 01:26 )

 3 mosty jim spadly a 12 mrtvych. u ostravy manipulovali s mostem ktery spadl do kolejiste a skoda 177 milionu....jak je vubec mozne, ze tato firma ma jeste misto ve stavebnictvi a ziskava zakazky? jedina moznost, co me napada je, ze delaji zadarmo aby zaplatili skody a odskodne pozustalym......... jinak to nechapu

kukuku ( 4. září 2014 22:33 )

A bagroval zrovna Bögl nebo Krýsl ?

jancibobo64 ( 4. září 2014 21:38 )

Zrejme boli zaplatení za likvidáciu mosta, a nie za opravu

ninka64 ( 4. září 2014 20:55 )

Jak je možné že tato firma ,Bögl & Krýsl,dostává ještě v této zemi státní zakázky. Tuto firmu by měl stát ignorovat a vyřadit jako nedůvěryhodnou a neschopnou tyto rekonstrukční práce provádět.

decathlonova-matka ( 4. září 2014 18:43 )

Bögl & Krýsl - padací mosty

Zobrazit celou diskusi