Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragédie ve Studénce: Tereza z vlaku smrti přišla k památníku po 5 letech

Autor: Ivana Žáková - 
10. srpna 2013
18:49

Více než dvě desítky lidí, kteří 8. 8. 2008 cestovali mezinárodním rychlíkem Comenius, anebo přišli ve vlaku smrti o své příbuzné, se setkaly u pomníku poblíž železniční tragédie ve Studénce. Další se tam sešli v den neštěstí, aby zapálili za mrtvé svíčky. Společně byli právem rozhořčeni na justici. Dosud nebyl potrestán jediný viník masakru, kdy se zřítil na koleje silniční most, do něhož vlak narazil. Zemřelo osm lidí a téměř sto bylo zraněno. Všichni to považují za absolutní nehoráznost a výsměch všem obětem.

Všichni také měli na srdci jediné, a to poděkovat strojvedoucímu Jiřímu Šindelářovi, který zaregistroval pohyb mostu, použil rychlobrzdu a snížil tím rychlost ze 134 na 90 km, za své životy. Mezi nimi i známá ostravská divadelní herečka Tereza Vilišová (37), která získala nominaci na cenu Thálie. Jiřího Šindeláře se vděkem objímala a několikrát mu děkovala za život.

Tekly slzy

Tereza jela ve vlaku smrti ve třetím vagóně. Byla poblíž tehdy osmileté Lucinky, které před očima zemřela tátova přítelkyně, se kterou cestovala. Dívenka byla velmi těžce zraněna a málem přišla o nohu. Teprve až po pěti letech byla Tereza Vilišová schopna se vrátit na místo tragédie. Po celou dobu jí zpod tmavých brýlí tekly po tváři slzy.

„Jsem naživu jen díky neuvěřitelné bystrosti a pohotové reakci strojvůdce Jiřího Šindeláře. Spousta lidí mu může být vděčná, že je naživu. Je to pro mě důkaz, že když člověk dělá svoji práci s láskou a naplno, tak dokáže takto reagovat,“ svěřila se Blesku herečka.

Za vysoce nehorázné Vilišová považuje to, že soudy nejsou schopny nikoho odsoudit. „Všichni, kteří nehodu přežili a odnesli si traumata, se nemohou posunout dál ve svém životě, dokud nebude označen viník. Považuji za vysoce nehorázné to, že v našem státě nejsou lidé zodpovědní za své činy, ani když způsobí takový masakr,“ podotkla herečka.

Nedočkali se spravedlnosti

Obžalovaných, kteří měli na starosti opravu mostu, je deset. Kdo zavinil jeho pád či zanedbal kontrolu a kdo je zodpovědný za to, že stavebníci pracovali za neomezeného provozu na dráze, ale stále není jasné. Lidé se spravedlnosti zřejmě ještě dlouho nedočkají. Pro většinu je přitom děsivá událost stále živá. Berou antidepresiva a jsou v péči psychologů.

„Chápu, že je to složitý případ, ale pět let je už opravdu příliš. Čas přitom jen nahrává viníkům a nám brání se s tou hrůzou vyrovnat a začít normálně žít,“ řekla Blesku zdravotní sestra Naděžda Tomčíková. Vracela se tehdy z lázní a seděla ve druhém vagóně. Jako první začala ošetřovat raněné. Dnes je předsedkyní občanského sdružení Comenius 2008 Studénka.

Soudní průtahy

Studénka je jednou z nejtragičtějších železničních nehod v historii České republiky. Policie případ vyšetřovala dva roky, kdy spis má neuvěřitelných patnáct tisíc stran, a nakonec obvinila deset lidí. Obžalovaným hrozí až desetileté vězení.

Senát v čele se soudcem Jaromírem Pšenicou zasedal naposledy v listopadu 2011. Po dvouleté pauze je další hlavní líčení nařízeno na 16. září. Poslední prodlevu zavinila snaha získat data smazaná z počítače jednoho z obžalovaných.

Osudné osmičky a most smrti

V souvislosti se železničním neštěstí ve Studénce se hovoří o osmičkovém prokletí. Stalo se 8. 8. 2008, zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži) a poslední číslicí výrobního čísla lokomotivy byla opět osmička. Dalších 95 cestujících bylo zraněno a celková škoda přesáhla 177 milionů korun. Most, který se během opravy na vlak zřítil, je nazýván mostem smrti.

Oběti tragédie se budou u pomníku scházet už každoročně, vždy 8. 8. ve 12. hodin.

alna ( 11. srpna 2013 01:03 )

DNEŠNI život .....hnuz odpor.................

franckajagrova ( 11. srpna 2013 00:22 )

Spravedlnost nikde..

Zobrazit celou diskusi