Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oběti tragédie ve Studénce v šoku: Soudci na ně nemají čas!

Autor: Ivana Žáková - 
10. listopadu 2011
15:00

Další šok dnes zažili cestující z mezinárodního vlaku EuroCity Comenius, na který se v srpnu 2008 zřítil železniční most ve Studénce na Novojičínsku. Osm lidí zemřelo a devadesát bylo zraněných. Soud velmi složitý proces s deseti obžalovanými stavbaři opět odročil až do jara příštího roku. Důvod? Soudce a obhájci prostě nemají čas. A jak to tak vypadá, ortel nad viníky může padnout až za několik let!

Hlavní líčení, které kvůli místa probíhá v budově Krajského soudu v Ostravě, po celou dobu sledují rodiny obětí. „Je to nehoráznost, že odmítají nést zodpovědnost za tak těžkou tragédii. Opravdu už máme strach a vážné obavy, že viníci nebudou řádně potrestáni, a to bude pro nás další rána,“ řekli Blesku manželé Fierlovi z Bohumína, kteří při neštěstí přišli o syna Martina (+18).

Soudci a obhájci nemají čas

Rozsudek v kauze Studénka zřejmě padne až za několik let. Soudce i advokáti jsou značně zaneprázdněni a mají na starosti i jiné případy. Jednání se táhne už od června, kdy po měsíci bylo do konce října přerušeno. V průběhu vyšly na povrch další závažné okolnosti, které předcházely zřícení mostu, do něhož narazil rychlík. Samotnou stavbu provázela řada pochybení.

Podle odborníků a svědků pád mostu zapříčinila souhra několika faktorů včetně nedbalosti a závažných porušení. Během posledních čtrnácti dnů vypovídali další svědci a znalci. Jak se ukázalo, před neštěstím se objevila porucha posuvného vozíku potřebného k posouvání mostní konstrukce.

Souzeno je deset lidí. Tři pracovníci podniku Dopravní stavby Ostrava, zaměstnanec Správy silnic Moravskoslezského kraje, pět lidí ze subdodavatelské firmy Bögl a Krýsl a její externí pracovník. Za obecné ohrožení jim hrozí tři až deset let vězení.

Jejich obhájci jsou přesvědčeni, že bude trvat minimálně několik let, než padne rozsudek. Odhadují, že rozhodnutí u soudu prvního stupně potrvá tři až čtyři roky. Je jasné, že se případ dostane k odvolacímu krajskému soudu. „Pokud by pravomocný rozsudek padl v roce 2014, byl by to opravdu velký úspěch,“ podotkli včera obhájci.

Soud ještě musí vyslechnout desítky svědků, včetně zraněných. Státní zástupce totiž navrhuje i výslechy poškozených, což jsou desítky lidí. Doplňovat se budou znalecké posudky, senát si zřejmě vyžádá i revizní znalecké posudky.

knizkova8 ( 10. listopadu 2011 16:49 )

To je otřes tohle,co mají na práci tak důležitého,že nemohou odsoudit blbce,kteří zmrvili stavbu tak,že díky nim zemřelo tolik lidí? To je humus,fakt žijeme v absurdistánu. Jen kdyby tam panu soudci zařvalo dítě,to by se to soudilo fofrem

metzd ( 10. listopadu 2011 16:41 )

Hm a pak ze zijeme v pravnim state.Je to tady cim dal horsi.

Zobrazit celou diskusi