Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Alergička Iva dostala od města plesnivý byt a trpí bez pomoci

Autor: Ondřej Höppner - 
12. prosince 2011
18:32

Paní Iva Kalousová je alergička a tři roky marně prosí město Svitavy, aby jí byl přidělen nový byt. Ten, ve kterém bydlí nyní, je podle ní neobyvatelný. Teď se ve chvíli největšího zoufalství paní Kalousová obrátila na Blesk.cz.

„Můj zdravotní stav se stále zhoršuje. Poslala jsem na úřad 12 dopisů. Mám všechny znalecké posudky, které po mně žádali. Už tři dny po nastěhování v roce 2006 jsem měla silnou alergickou reakci a písemně jsem upozornila město, že vzhledem k mému zdravotnímu stavu nemohu v bytě bydlet,“ svěřila se Blesku.cz paní Kalousová.

Podle znaleckých posudků, které si nechala vypracovat paní Kalousová, je v jejím bytě v ulici Antonína Slavíčka 50 nadměrná koncentrace amoniaku, formaldehydu, xylenu a ethylbenzenu. Jinými slovy: Potíže by tu měl i zdravý jedinec.

Blesk.cz zavolal na městský úřad ve Svitavách. Stav, kdy kvůli závadnému bytu trpí člověk, považujeme za velmi závažný. Chtěli jsme proto mluvit přímo se starostou Davidem Šimkem, ale byli jsme odkázáni na bytový odbor.

Posudky

„Paní Kalousová má své posudky a my máme zase své. Tuto záležitost nyní řeší soud,“ řekla Blesku.cz vedoucí bytového oddělení města Svitavy paní Alena Tomášková.

Na úřadě jsme se také dozvěděli, že je paní Kalousová „potížistka“, která, řečeno mezi řádky, „to nemá v hlavě docela v pořádku“. Namítali jsme, že není snadné „nedělat potíže“, když máte v bytě plísně, jste alergik, dusíte se a je vám stále hůř, a optali jsme se, co s tím město hodlá udělat.

V případu je ještě jedna důležitá okolnost. Paní Kalousová se v roce 2000, kdy byla ještě zdravá, nastěhovala do městského bytu, který byl prokazatelně zdravotně závadný. Tam začala její nemoc. Podle ní je přímá souvislost mezi jejím onemocněním a bydlením, které ji poskytl městský úřad.

Plíseň

„V tom bývalém bytě byly tak hrozné podmínky, že jsem se jednoho dne málem udusila,“ říká paní Kalousová.

Město Svitavy tehdy uznalo, že je byt nevyhovující (o této kauze široce informoval místní tisk - Svitavský deník) a dočasně paní Kalousovou ubytoval v azylovém domě. Poté dostala nové bydlení na výše zmíněné adrese v ulici Antonína Slavíčka.

Již po třech dnech v novém bytě (v roce 2007) ovšem zjistila, že i zde jsou plísně. Tak začala její bitva o byt, ve kterém by vzhledem ke své nemoci mohla žít.

Petice

Mezitím se ukázalo, že obdobné problémy s plísněmi mají i další nájemníci v domě v ulici Antonína Slavíčka. Nakonec 9 z nich sepsalo petici, že má v bytě plísně taky. Sepsali proto petici, kterou poslali na městský úřad.

Mezi nájemníky domu se šušká, že město při výstavbě domu „šetřilo“, a že jsou lidé z vedení města, kteří se na stavbě obohatili. Situace paní Kalousové tam může být jen špičkou ledovce.

Blesk.cz proto vyzývá další nájemníky, aby se ozvali, pokud mají podobné problémy s bydlením jako paní Kalousová.

Pište na adresu online@blesk.cz

Případ budeme dále sledovat.

e.44 ( 12. prosince 2011 21:10 )

Jéžiš marjá, takhle fňukat umí každej, ale když trochu mákne, může mít byt jak ze škatulky. Existují přípravky na hubení plísní, impregnace na zdi, aby se plísně nevrátily, lapače vlhkosti a větrání jí pomůžou od vlhka. Ať je ráda, že má městskej kvartýr, mnoho lidí, co jsou na tom finančně mizerně, by ho bralo i s tou plísní. A jestli je líná s tím bytem něco udělat, ať si najde podnájem. Na výběr jich je dost. Bez plísně.

rendye ( 12. prosince 2011 20:24 )

Milá paní,to chce občas větrat Ve Svitavách je pronájmů celkem dost, bytů ke koupi také, tak paní nefňukejte a postarejte se o sebe. Pokud nejsem spokojená s bytem od města, hledejte jinde na to máte právo

jany ( 12. prosince 2011 19:49 )

 ?!!!!! at jde do prace a byt si pronajme jako my ostatni, ne?

anka ( 12. prosince 2011 19:44 )

urcite bude na pronajem nejaky jiny byt ve Svitavach.....vzdyt nikdo pani v mestskem byte nedrzi...

russoo ( 12. prosince 2011 19:04 )

Nikdo jí přeci nenutí, aby tam nadále bydlela.Ať si koupí a investuje do svého bydlení.Na trhu je bytů a nemovitostí a bez plísní.Každý je přeci štěstí svého strůjce...Já se necítím jako zazobanec jsem živnostník bez zaměstnanců makám rukama sám na sebe, ale prostě jen investuju a myslím na svou budoucnost.Moje první investice do bytu před patnácti lety je dávno vrácená(v té době byly také přijatelné ceny a já toho rozumně využil) a druhý byt je skoro také zaplacen.Teď oba byty díky nájmu přispívají na opravu domku a nemusím si brát žádné půjčky, radši to budu opravovat o dva roky déle, ale nemusím platit úroky.Takovéto stížnosti nájemníků jsou ubohé, jak říkám může si pronajmout nebo investovat a jistě najde spoustu bytů bez plísně!

Zobrazit celou diskusi