Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragédie ve Studénce: Martin (†18) už na koncert nedojel! Maminka je stále v péči lékařů!

Autor: Ivana Žáková - 
11. srpna 2013
05:00

Pět let oplakávají manželé Lenka (48) a Jaroslav (55) Fierlovi s dcerou Lenkou (21) z Bohumína milovaného syna a bratra Martina (+18), který zahynul při vlakovém neštěstí ve Studénce. Dlouhých pět let čekají na to, kdo bude za jeho smrt konečně potrestán. Že soud dodnes nenašel jediného viníka, považují za nehoráznost a výsměch všem pozůstalým.

Martin jel osmého srpna před pěti lety mezinárodním vlakem Comenius s kamarády z Bohumína na koncert Iron Maiden do Prahy. Jeho cesta a celý život skončil ve Studénce v momentě, kdy se na rychlík zřítil most. Rodina se z jeho tragické smrti dodnes nevzpamatovala.

Pomníček na zahradě

K pomníčku, který má rodina na zahradě, chodí každým rokem vzpomínat na Martina i jeho kamarádi ze základní a průmyslové školy. Tragédie je pro manžele Fierlovy stále tak živá a bolestivá, že o ní jen ztěžka dokážou hovořit. Maminka Lenka je stále v péči lékařů. Se smrtí syna se nedokáže smířit i kvůli tomu, že soud stále nepotrestal viníka.

„Byl to šlendrián prvního stupně. Zemřelo osm lidí a mezi nimi i náš milovaný syn. Musí být potrestáni,“ řekla Blesku v červnu 2011 u soudu Lenka Fierlová. Tehdy ještě zdaleka netušila, že ani po pěti letech od synovy smrti nebude znát viníka. Dnes proto cítí obrovskou beznaděj.

Konkrétní viníci

„Je to skutečně už zoufalé. Soud se změnil ve změť odborných stanovisek, posudků a vzájemného obviňování. Ke všemu se u něj už dva roky nic neděje. Konkrétní viníci se trestu stále vyhýbají,“ pověděl Blesku otec Jaroslav.

Měl možnost nahlédnout do spisu, v němž se mj. hovoří o konkrétních vinících, a to zaměstnancích spol. ODS – Dopravní stavby Ostrava a také subdodavatele – firmy Bögl & Krýsl. Právě oni opomněli zvednout telefon a dle smlouvy upozornit Správu železniční dopravní cesty na to, že se na mostě právě pracuje a tudíž by měla být výluka nebo snížená rychlost vlaku.

„Soud rozebírá důkladně pád mostu a neřeší, že tam byli odpovědní lidé, kteří měli zajistit bezpečné projetí vlaku. Tito lidé měli být už dávno potrestáni,“ podotknul otec.

moiaza ( 11. srpna 2013 15:06 )

Naše soudy soudí rychle a spravedlivě všem. Vinící budou vypatrání a po zásluze potrestání. Myslíte že je to blbost? Ale jako vtip to zní dobře,ne?

pavucinka ( 11. srpna 2013 13:42 )

K balkánké morálce jsme vykročili už před mnohan lety, již tou tolerancí špinavých peněz. Bez peněz jsi však nula, a jak jsi k nim přišel je fuk. zdravotnictví se také podobá stále více Balkánu, kvalitou, počtem lékařů, a úctou k člověku.

jity ( 11. srpna 2013 12:13 )

Vůbec se manželům, kteří přišli o syna nedivím, že se nemohou s jeho smrtí smířit. Když kluka vypiplali, tak o něj zbytečně něčí chybou přišli.

sibuna ( 11. srpna 2013 08:16 )

Potrestáni by měli být majitelé firmy,protože ti odpovídají za svoje zaměstnance. Ti jdou makat tam,kam je "pán" pošle a předpokládají, že je vše řádně zajištěno,nebo by aspoň mělo být. Jenže, jak je u nás zvykem, kdo má peníze, má i pravdu a má i "spravedlnost", protože ta má zavázané oči!

Zobrazit celou diskusi