Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brazilec trpí vzácnou poruchou: Má hlavu naopak, ale srdce na správném místě!

Autor: štš - 
2. září 2014
05:07

Když přišel na svět, lékaři řekli jeho matce, ať ho nekrmí a nechá ho zemřít. Brazilec Claudio Vieira de Oliveira (37) se totiž narodil s artrogrypózou, kvůli níž má nejen nepohyblivé končetiny, ale i obrácenou hlavu!

Artrogrypóza je syndrom mnohočetných kloubních kontraktur a v případě Claudia jde o velmi těžkou formu. Máma však doktory neposlechla a o nemocného syna se zodpovědně starala. „Měl velké potíže s dýcháním, ale chtěla jsem všem dokázat, že to společně zvládneme,“ svěřuje se.

Claudio i díky její péči žije téměř plnohodnotný život. Není bezprostředně odkázaný na své okolí a sám sebe považuje za »obyčejného chlápka«. „Nikdy jsem se nelitoval, vždy jsem se snažil hodně pracovat. Nejdřív jsem se naučil zapnout televizi, pak zvednout telefon, dnes už dokážu i používat počítač. To vše pusou,“ vysvětluje Claudio.

Vzhledem k těžkým deformacím se jeho tělo »neposkládá« do invalidního vozíku, Claudio si proto nechal vyrobit speciální boty, které si nazouvá na kolena a zvládne se díky nim bez omezení pohybovat po bytě.

I přes unikátní poruchu sehnal práci – je zaměstnán jako účetní a pravidelně také hovoří na veřejných shromážděních. „Chci světu dokázat, že jsem normální člověk. Je to asi nekonečná práce, lidé na mě pořád koukají divně, ale já se cítím skvěle,“ uzavírá.

gogo ( 4. září 2014 10:37 )

Ukázka průměrného diskutujícího v bulváru..

naidka ( 2. září 2014 19:15 )

Je to celé zvrácené, a to doslova.

sova13 ( 2. září 2014 17:57 )

No prosi, takhle těžce postižený a pracuje, má dokonce dvě zaměstnání a naši zdraví snědí spoluobčané pobírají invalidní důchod

odetka.odetka ( 2. září 2014 17:17 )

Ale pro tyto lidi je to urcity druh obzivy. Bulvar plati.

a-z- ( 2. září 2014 17:14 )

Čím tě fotr udělal, tím si zůstal...

Zobrazit celou diskusi