Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Benzin bude dražší o 30 haléřů? Ministr Mládek tvrdí, že ne, ministr Babiš mlčí…

Autor: Eva Pospíšilová, fab - 
30. července 2014
06:10

My čekali zlevnění, ono přišlo zdražení… Tak to lze říci o benzinu a naftě. Ministerstvo průmyslu »šije« novou daň, která by měla ceny vyhnat o 25 až 30 haléřů za litr. „Pohonné hmoty tím ale nezdraží,“ dušuje se ministerstvo.

Nová »daň za ropnou bezpečnost « by se měla objevit v rámci změny způsobu, kterým se financuje údržba strategických zásob ropy, nafty a benzinu. Díky nové dani by měl stát vybrat ročně kolem 1,4 miliardy korun. Právě tolik musí platit ze svého rozpočtu za udržování zásob paliv a ropných produktů. Nově by se tedy na zásoby přispívalo podle toho, kolik ropných produktů člověk či fi rma spotřebuje, uvedla MfD.

Nebojte se…

Ministerstvo průmyslu se ale dušuje, že ani případné zavedení novinky v daních ceny pohonných hmot nezvýší. „Předkládaný materiál v žádném případě není návrhem na zavedení nějakého dodatečného poplatku či daně. Pokud by však nějaký výše zmíněný příspěvek měl být zaveden, musela by se o stejnou částku snížit spotřební daň na pohonné hmoty,“ řekl Blesku ministr Jan Mládek. To si lze ale jen těžko představit….

Urban neprošel

Snížit spotřební daň na pohonné hmoty se totiž nedávno ve Sněmovně pokusil Milan Urban (ČSSD). Poslanci mu nápad nejprve schválili, vzápětí však své hlasování opravili. Nezamlouval se totiž ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), který se snaží co možná nejvíce škrtit odtoky ze státní kasy. Co proto teď říká Babiš na možné zavedení daňové novinky? Nic. Na dotaz Blesku včera neodpověděl.

700 tisíc litrů nafty se odpařilo?

Chybí vám 700 tisíc litrů nafty ze strategických zásob, kde jsou? Právě na tuhle nepříjemnou otázku musela odpovědět společnost Viktoriagruppe, která pro ČR skladuje pohonné hmoty v německém Krailingu. Na „odpar“ přišla kontrola ze Správy hmotných rezerv a ministerstva průmyslu. Podle Novinek, cz se firma bránila tvrzením, že část nafty zmizela při dopravě a skladování a část je ještě v produktovodech… Přesto dostala pokutu přes 500 tisíc korun.

vase1 ( 30. července 2014 10:58 )

"Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.¨" Kdopak si vzpomene jak ČSSD vystupovala po zvýšení spotřební daně.

cozumel ( 30. července 2014 08:44 )

Jenže to padík nebude, ánžto bude nutné to zaokrouhlit a přidat tu marži výrobcům, tu přepravcům, tu provozovatelům pump a hnedle to bude kačka či více

zkzkz ( 30. července 2014 07:32 )

Hnusný PARAZIT

maruch ( 30. července 2014 06:43 )

Chlapci,tak už se domluvte,poprvé se mělo zlevnit,potom zdražit a nakonec to zůstane stejný.Jestli to neděláte proto,aby jste před voliči naoko vytvářeli nějakou iniciativu.I Vy kujóni.

Zobrazit celou diskusi