Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Největší výzva pro piloty: V Číně odstřelili vrcholky hor a postavili na nich letiště!

Letiště ve vrcholcích hor bylo vytvořeno tak, že dělníci museli odstřelit jejich vrcholky. A až poté začít se stavbout.
Letiště ve vrcholcích hor bylo vytvořeno tak, že dělníci museli odstřelit jejich vrcholky. A až poté začít se stavbout.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: tp - 
13. července 2014
06:15

V srpnu se bude u města Che-čch' v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si otevřeno letiště. Najít zde však místo není lehké a tak museli odstřelit vrcholky hot a na nich vystavět přistávací dráhu. Prý to bylo nejjednodušší řešení ze všech, které se nabízely.

Letiště stojící ve výšce 677 metrů na mořem. Město Che-čch' v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si zvolilo originální řešení. Odstřelili vrcholky hor, aby na nich mohli dělníci vystavět přistávací dráhu!

Ta je dlouhá téměř dva kilometry a 56 metrů široká. Podle starosty města Che-čch' to pro piloty bude, jako kdyby „přistávali na letadlové lodi,“ napsaly novinky.cz. „Poslali jsme muže s trhavinou, kteří vykopali díry a vyhodili vrcholky hor do povětří. Byl to jediný způsob, jak je zarovnat. Pak jsme zaplnili údolí mezi horami,“ popsal Wej Jüan-če, mluvčí společnosti spravující letiště. Museli tak spojit jednotlivé vrcholky hor tak, aby zde mohlo vzniknout místo pro přistání letadel.

„Stavbu letiště jsme začali plánovat v roce 2001. Zabralo nám hodně času zjistit, jestli to bude proveditelné,“ dodal mluvčí společnosti. Nakonec se tato volba zdála jako ideální a nejlépe proveditelná, proto se rozhodli návrh uskutečnit. Letiště se otevře v srpnu!

xxyy ( 13. července 2014 16:50 )

Pokud někomu vyprávějí historky tak ano. Jenže tihle dva se o tom bavili pouze spolu a netušili že je z nudy poslouchám. Seděli u vedlejšího stolu a já to vyslechl při čekání na manželku.

jakarte ( 13. července 2014 15:58 )

Piloti byvaji slusni pohadkari.

xxyy ( 13. července 2014 15:17 )

Shoda při slušné diskuzi není nutná. Jen jsem psal proč bych rozhodně nechtěl sedět v letadle které by tam přistávalo. Já těm pilotům věřím....

jakarte ( 13. července 2014 15:01 )

Asi se neshodneme. Vse ukaze az realny provoz.

xxyy ( 13. července 2014 14:52 )

Nejsem pilot. Ovšem to co píši je názor dvou pilotů dopravních letadel, jejichž rozhovoru jsem byl přítomen když se to letiště stavělo. Nepamatuji si rozhovor s technickými detaily, proto to píši jako laik ale podstata je ta, že při silném poryvu větru, kdy se síla bočního větru může náhle i zestonásobit, případně poryv může přijít náhle i z druhé strany, což není na takto nechráněném místě výjimkou, to při přistávacím manévru znamená minutí přistávací dráhy a pád (kolem hory jsou vzdušné víry které nedovolí letadlo zvednout) a při dojezdu po přistání hrozí smetení letadla poryvem větru z plošiny. Zkrátka je to mnohokrát nebezpečnější i než ta nejhorší turbulence. Po propadu v určité výšce je stále šance na vyrovnání letadla. Tady je šance prakticky nulová.

Zobrazit celou diskusi