Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čokoládový král Porošenko míří do čela Ukrajiny: Jeho sladkosti milují i Rusové

Předpokládaný ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven vést jednání s Ruskem s využitím prostředníků z USA a Evropské unie.
Předpokládaný ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven vést jednání s Ruskem s využitím prostředníků z USA a Evropské unie.  (Autor: EPA, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
25. května 2014
21:50

Ukrajinský miliardář, jehož čokoládu milují i Rusové, Petro Porošenko dnes poblahopřál spoluobčanům k úspěšným prezidentským volbám, poděkoval voličům a označil se za novou hlavu státu. "Volby skončily v prvním kole a země má nového prezidenta," prohlásil oligarcha na tiskové konferenci v Kyjevě bezprostředně po oznámení neoficiálních odhadů výsledků. Porošenko podle nich získal nadpoloviční většinu hlasů a vyhrál hned v prvním kole.

"Všechny průzkumy ukazují, že volby v prvním kole skončily a země má nového prezidenta," řekl Porošenko v centrálním štábu své volební kampaně. Většina Ukrajinců mu prý dala mandát k tomu, aby pokračoval v integraci s Evropou.

Za svůj hlavní cíl ale předpokládaný vítěz voleb označil ukončení "chaosu a války" vyvolané proruskými povstalci na východě země. S tímto cílem se prý do východoukrajinských regionů vypraví. Cesta se podle něj uskuteční brzy.

Rezolutně Porošenko komentoval situaci na Krymu, který v březnu po vojenské intervenci anektovalo Rusko. Referendum, které anexi předcházelo, Porošenko jako prezident prý nikdy neuzná, stejně jako ruskou okupaci.

Předpokládaný nový prezident se vyslovil proti federalizaci Ukrajiny a pro unitární stát. "Ukrajina bude jednotná, unitární, federativním státem nebude," řekl. "Je to stěžejní bod mého volebního programu," dodal.

Porošenko rovněž uvedl, že pro letošní rok počítá i s mimořádnými parlamentními volbami. Řádný termín voleb připadá na rok 2017.

Velké oslavy ale podle agentury Unian v Porošenkově táboře nebyly, protože vítězný výsledek se očekával. Porošenkova hlavní protikandidátka Julija Tymošenková po oznámení odhadů prohlásila, že je připravena "všem orgánům státní moci" pomáhat při budování evropské Ukrajiny. Důrazně se vyslovila pro uspořádání referenda o členství země v Severoatlantické alianci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 27. května 2014 11:16 )

Je dost paradoxní, že do NATA a EU směřoval i Janukovyč, jen to zcela logicky odložil z ekonomických a praktických důvodů - současný Kyjev jsou jen zištní primitivové, kteří pro osobní prospěch prodali Ukrajinu

itartas ( 27. května 2014 09:35 )

A ta potvora bude pořád popichovat, že UK do Nata musí vstoupit, nemusí, proč by musela. Kolik té potvoře zaplatili, aby tak agitovala. Ta by si měla odpykávat trest pokud vím ještě stále.

czrus ( 26. května 2014 19:28 )

VOBAMA MUSI jako Majkl Dzeksen ofarbat drzku a ***inu svou na bilo ! a pak mozno Putin bude s nim se BAVIT ! a inak to nejde , von muze tam v africe se davat prikaz , a tadi je EUROPA tadi se bili RIDI !

czrus ( 26. května 2014 16:56 )

inom RUSSKU muze kurit ! a hde je CINA , BRAZIL , INDIA !

japos22 ( 26. května 2014 15:27 )

A teď budeme jíst všichni čokoládu a všechno je v pořádku

Zobrazit celou diskusi