V uplynulých dnech přišel Český rozhlas se zprávou, že Klára Samková, vedoucí kandidátky Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, provedla nestandardní transakci v podobě odkupu pohledávky od České spořitelny, a.s., která dokonce může být hodnocena i jako trestný čin.

Kauza se objevuje pouhých 14 dnů před volbami do Evropského parlamentu, což pro Samkovou znamená ztrátu kandidátky a jasné odstoupení. Jestli jsou obvinění pravdivá, to se ukáže až později.

"Tento mediální tlak je dlouhodobý, nejdříve směřoval přímo proti Tomiovi Okamurovi, posléze proti některým poslancům hnutí Úsvit, naposledy proti – dnes již bývalému – místopředsedovi hnutí Jaroslavu Novákovi. Další osobou určenou k likvidaci jsem byla evidentně já. Nemíním se těmto tlakům a špinavým trikům podvolit," řekla Samková v tiskovém prohlášení.

Nicméně Česká spořitelna se za ni postavila a odhady specifikovala jako správné a vlastní audit neodhalil nic nezákoného. Dále se tak odvolávala na vztahy různých lidí v této kauze, zvláště podnikatelů z rýzných séf, nikoho ale přesně nejmenovala.

Obvinění má samozřejmě vliv na její kandidaturu do eurovoleb, které se v tuto chvíli už vzdala.  "Tato místa v Europarlamentu mohou dát Hnutí Úsvit pevnější zakotvení na současné politické scéně České republiky, které je ovšem v přímém rozporu se zájmy tzv. standardních politických stran, a to zejména ČSSD, jejíž voliči a sympatizanti s ohledem na vnitrostranickou situaci v ČSSD k Hnutí Úsvit masivně přecházeli," čímž Samková naznačuje, kde by problém mohl zřejmě vzniknout.

Zbytek tiskové zprávy se věnoval pouze Hnutí úsvit jako takovému a snaze vyjádřit své přesvědčení o propojení různých lidí nejen z politiky skrz soudy a veřejné činitele.