Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

683 rozsudků smrti: Islamisty chtějí popravit kvůli násilné demonstraci, mají jich ale jen 50!

Soud vynesl téměř 700 rozsudků smrti nad islamisty.
Soud vynesl téměř 700 rozsudků smrti nad islamisty.  (Autor: Reuters)
Autor: shp, ČTK - 
28. dubna 2014
10:08

Kvůli účasti na loňské násilné demonstraci mají být popraveni. Soud v jihoegyptském městě Mínja vynesl rozsudky smrti nad 683 islamisty. Mezi odsouzenými je také zatčený vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí. Pouze 50 z 638 souzených je ve vazbě a ostatní jsou na útěku.

Proti rozsudku se odsouzení mohou odvolat. V březnu soud vynesl za tentýž čin stejný rozsudek nad 529 jinými lidmi. Procesy s oběma skupinami se týkají loňských srpnových protestů, které byly mimořádně krvavé. Svolali je stoupenci Muslimského bratrstva kvůli červencovému svržení prezidenta Muhammada Mursího.

Ten je nyní sám souzen ve čtyřech kauzách a Muslimské bratrstvo je zařazeno k teroristickým organizacím. Soudní řízení s oběma skupinami lidí byla mimořádně krátká - konala se vždy jenom dvě stání. Vyvolala kritiku ochránců lidských práv i OSN. Rozsudky smrti musí v Egyptě potvrzovat náboženská autorita a dnes se očekává, že soud oznámí, zda muftí březnové rozsudky nad 529 lidmi schválil.

Všichni odsouzení mají právo se odvolat a podle egyptských sdělovacích prostředků a právníků se očekává, že odvolací soud verdikty zruší a nařídí nové procesy. Většina z obžalovaných tvrdí, že na demonstraci, o níž se v procesu jedná, vůbec nebyli.

Výše trestu však má být podle znalců důkazem toho, že úřady jsou odhodlány postupovat rozhodně proti Muslimskému bratrstvu, které vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska zemi vládlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi