Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Masakr ve jménu islámu: Teroristé v Keni popravili 32 lidí, 4 uřezali hlavy

Autor: ČTK - 
2. prosince 2014
13:12

Islamisté z milicí Šabáb v lomu nedaleko keňského města Mandera, které leží na hranici se Somálskem, popravili v noci na dnešek 36 lidí. Z nich 4 lidem nemilosrdně odřezali hlavy, většinu z nich postříleli.

Keňský deník Daily Nation s odvoláním na svědky události napsal, že ozbrojenci překvapili dělníky v lomu v době, kdy spali ve stanech. Prý oddělili muslimy, které ušetřili, a vyznavače jiných náboženství pozabíjeli. Některé oběti byly zastřeleny, jiným útočníci usekali hlavy.

Na konci listopadu přepadla asi stovka členů radikálního hnutí Šabáb 50 kilometrů od Mandery linkový autobus směřující do Nairobi a zabila 28 jeho pasažérů. Útočníci tehdy ve voze identifikovali osoby nemuslimského vyznání a postříleli je. Podle mluvčího Šabábu šlo o odvetu za nedávný zásah keňské policie proti mešitám ve druhém největším keňském městě Mombase.

Milice Šabáb bojují proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. V poslední době mají v Keni na svědomí mnoho teroristických útoků, které připravily o život více než 130 lidí. Chtějí jimi docílit stažení keňské armády z vojenské mezinárodní mise Amisom, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie. Keňské bezpečnostní složky jsou v pohotovosti už od loňského krvavého útoku na nákupní středisko v Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí.

petrchpraha ( 2. prosince 2014 19:49 )

at z nich udělaj žrádlo pro prasata....

gabreta ( 2. prosince 2014 15:27 )

Co by říkala? Že tohle jsou ty zlí a my si sem vezmem do opatrování ty "hodný"!!!!

Zobrazit celou diskusi