Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

529 rozsudků smrti! Nemilosrdný proces s egyptskými islamisty

Egyptská policie při za zásahu proti březnové demonstraci Muslimského bratrstva, v jejiž středu jsou i děti.
Egyptská policie při za zásahu proti březnové demonstraci Muslimského bratrstva, v jejiž středu jsou i děti.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
24. března 2014
09:57

Loňské násilnosti v oblíbené dovolenkové destinaci Egyptě a střety mezi svrženým prezidentem Mursím a jeho odpůrci mají své soudní rozuzlení. Celkem 529 Mursího stoupenců, v drtivé většině z řad Muslimského bratrstva, posílá soud v jednom z největších procesů s islamisty na smrt!

Egyptský soud dnes vynesl rozsudek smrti nad 529 stoupenci svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na právníka obhajoby. Jde o jeden z největších procesů od začátku pronásledování radikálních islamistů v Egyptě loni v červenci.

"Soud se rozhodl odsoudit k smrti 529 obžalovaných a 16 jich osvobodil," uvedl právník Ahmad Šaríf. Proti verdiktu se lze odvolat. Před soudem bylo přítomných jen 123 odsouzených. Zbývající byli již dříve propuštěni, dostali se ven na kauci nebo byli na útěku a proces probíhal v jejich nepřítomnosti.

Přívrženci Muslimského bratrstva se objevili před soudem kvůli násilnostem, které propukly poté, co bezpečnostní složky loni v srpnu rozehnaly dvě manifestace na podporu Mursího v Káhiře. Při násilnostech byly zabity stovky lidí. Údajní Mursího stoupenci pak po celé zemi přepadali policejní stanice a vládní budovy. Mezi obviněními tak byla mimo jiné obvinění z vraždy policisty a z pokusu o vraždu dvou dalších a z útoku na policejní budovu v provincii Mínja.

Proces začal teprve o uplynulém víkendu - v sobotu. Soudce tehdy odmítl žádost obhajoby, která chtěla více času na prostudování spisů. Advokátům dal soud jen 24 hodin na to, aby obhajobu předložili v písemné podobě. Jednání pak soudce odročil právě na dnešek.

Egyptská armáda svrhla Muhammada Mursího loni po opakovaných demonstracích proti němu i proti Muslimskému bratrstvu, za něž byl prezident zvolen a které Egyptu do loňska vládlo. Následovaly demonstrace stoupenců islamistů a do čela země se postavila přechodná vláda jmenovaná armádou. Muslimské bratrstvo je nyní na seznamu teroristických organizací a Mursí je souzen ve čtyřech oddělených kauzách.

rolpa ( 28. dubna 2014 10:34 )

Násilnostem se musí udělat konec , kdo s teroristy sympatizuje je sám terorista.

japos22 ( 24. března 2014 17:09 )

mortis69 ( 24. března 2014 13:24 )

To jen u Nás dostávají přičmoudlý násilníci podmímky A to se ještě Páni Soudci klepou strachy,aby na ně nepřišli ti mírumilovný a utlačovaný s klackama

sars ( 24. března 2014 13:12 )

 Ten soudce ma teda koule...petset lidi na jeden zatah odsoudit??.To je do knihy rekordu......

jarda304 ( 24. března 2014 12:00 )

ještě před rokem tohle byli ti "demokratičtí" revolucionáři z Tehriru neboli egyptského majdanu, kteří svrhli za pomoci USA a EU Mubaraka

Zobrazit celou diskusi