Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

3,5 milionu Kč pro exšéfa Českých drah! Proč nezrušili zlaté padáky?

Dnes již bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený: Na odchod dostal zlatý padák
Dnes již bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený: Na odchod dostal zlatý padák  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
2. dubna 2014
10:52

Éra zlatých padáků v Českých drahách neskončila. Naopak. Odvolaný generální ředitel Dalibor Zelený, který vedl podnik od července 2013 do února 2014, si údajně za své odpracované měsíce vysloužil luxusní odstupné. Dva platy a dalších 250 tisíc měsíčně po dobu jednoho roku! Dohromady 3,5 milionu korun. Prý kvůli konkurenční doložce.

Zelený loni v červenci nahradil na pozici generálního ředitele Petra Žaludu. České dráhy vedl již v minulosti - v letech 1998 až 2003. Začátkem letošního února však došlo po změně vlády k odvolání Zeleného a na jeho místo nastoupil Daniel Kurucz, někdejší náměstek ředitele ČD pro ekonomiku a techniku. Zelený však neodešel s prázdnou. Cestu mu zpříjemnila konkurenční doložka.

Překvapený ministr: Stále drží tuhle doložku?

Aby Zelený nenastoupil ke konkurenci, dostane kromě odstupného ve výši dvou platů i 250 tisíc měsíčně po dobu jednoho roku! Uvedla to středeční MF Dnes s tím, že éra zlatých padáků tak v Českých drahách pokračuje.

Co na tom, že Zelený vydržel ve funkci sedm měsíců... Vysoký plat by měl dostávat i během následujících dvanácti. "Byl jsem překvapen, že se České dráhy této možnosti konkurenční doložky nevzdaly," okomentoval MfD zlatý padák pro Zeleného současný ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Předchůdce Zeleného Žaluda: Za odchod až 12 milionů

Vedení drah však nadále tento krok hájí jako účinné ochranné opatření. Podle Mladé fronty však žádný z velkých dopravců nemá v současné době o služby propuštěného generálního ředitele Zeleného zájem.

Připomíná to tak odchod "milovníka přepychu" Žaludy, který však měl dostat plat až na 24 měsíců.  Sobotkova vláda se prý nyní systém konkurenčních doložek pokusí změnit. "Žaluda bude mít odstupné ve výši 24 platů, tedy 11 až 12 milionů Kč, což vyplývá z jeho manažerské smlouvy. Tu jsem nepodepsal já, ale jeden z mých předchůdců," potvrdil před časem člen úřednické vlády Zdeněk Žák, který vedl ministerstvo dopravy před Prachařem. Žaluda bral přitom na rozdíl od Zeleného dvojnásobný plat - půl milionu měsíčně.

jarypadlo ( 2. dubna 2014 18:16 )

Asi by je konkurence nechtěla,ale nejspíš je tam dříve poslala aby likvidovali a co nejvíc znemožnili provoz.A za to si určitě hodně zaslouží. Proč to nejde ošetřit zákonem a proč člověk co se projeví jako všehoschopný/neschopný-má takové nároky?Komu odvede desátky???

japome ( 2. dubna 2014 12:09 )

to potom musíme za jízdenky platit takové nehorázné peníze

moiaza ( 2. dubna 2014 12:05 )

Možná by pomohl Andreaslawicky, nebo Zabibol.

moiaza ( 2. dubna 2014 12:04 )

Mafie pokračuje. Ať je tam Nečas, nebo Babiš. Politici sobě.Kdy a kdo už konečně ty mafiány zastaví? Asi už nikdo.

pepicka71 ( 2. dubna 2014 11:13 )

hlavně že důchodcům přidali 38kč měsíčně,že se nestydí svi.ně jedny,doufám,že na ně všechny dojde!!!!!!

Zobrazit celou diskusi