Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žaluda dostal zlatý padák! Podívejte se, kdo se taky při vyhazovu napakoval

České dráhy se umí o lidi, kteří je dobrovolně, nebo nedobrovolně opouští, postarat.
České dráhy se umí o lidi, kteří je dobrovolně, nebo nedobrovolně opouští, postarat.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: šim - 
31. července 2013
12:34

Milionový přepych na věčné časy a nikdy jinak. Odvolaný šéf Český drah Petr Žaluda umí žít. Půlmilionový plat člověka naučí! Značkový opasek si však nebude muset utahovat ani po vyhazovu. Dostane totiž zlatý padák v hodnotě 12 milionů!

Žaludu v úterý večer odvolali z postu předsedy představenstva ČD. Byl zvyklý brát až půl milionu měsíčně, jak před několika lety Blesku sám přiznal! Podle manažerské smlouvy jako odstupné dostane 24 platů! Rozevře se nad ním zlatý padák ve výši 12 milionů korun.

O tom, že České dráhy umí být ke svým vrcholovým manažerům velmi štědré, ví své i bývalý šéf Pražské zoo a bývalý ombudsman právě ČD, Petr Fejk. Měsíčně tam bral 270 tisíc. Díky konkurenční doložce si údajně přišel na 2,5 milionu korun.

Ve zlatých padácích hrají České dráhy prim. Milionově se rozloučily i s bývalým Žaludovým náměstkem Milanem Ruttnerem. Muž, v drahách známý jako kádrovák, si odnesl skoro deset milionů.

Je to sice pořádný balík, ale na české poměry nic tak mimořádného. Například exředitel státního podniku Lesy ČR Jiří Holický dostal v roce 2008 pět milionů korun, který byl ve funkci jen pár měsíců a jeho aktivity dokonce šetřila policie.

Velice slušnou manažerskou smlouvu měl uzavřenou také bývalý šéf ČSA Radomír Lašák. Jeho průměrný plat včetně odměn byl kolem 420 tisíc měsíčně. Padák, tedy půlroční plat, mu tak mohl dělat přes 2,5 milionu korun.

Drobné pro ministry

Dohromady milionové odstupné a služební auta čekaly také na končící ministry odvolané Nečasovy vlády. Oproti výše zmíněným manažerům však šlo o „drobné“. Přes 300 tisíc dostal například bývalý ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovou, 213 tisíc čekalo na ministry školství Petra Fialu a vnitra Jana Kubiceho.

Sto tisíc dostali ministr obrany Vlastimil Picek, šéf spravedlnosti Pavel Blažek, ministryně práce Ludmila Müllerová, ministr průmyslu Martin Kuba a ministr, šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna.

 

trychtyr ( 7. srpna 2013 09:36 )

Takovou kolektivní smlouvu má i ČEZ, při odchodu z důvodu reorganizace vyplácí ČEZ 24 platů ... jj páni odboráři jsou kluci fikaní

ivoadler ( 1. srpna 2013 14:04 )

Ano, hodně se tady změnilo, taky máme 1,7 bilionů Kč státního dluhu, o zadlužení veřejných rozpočtů (města a obce) nemluvě. Tento dluh je už podle dnešních účetních standardů, to snad nezpochybníš. Nemalá část investic šla na vrub dotací z EU, tento zdroj komunisti k dispozici neměli a ještě ty dotace díky neschopnosti naší administrativy využíváme blbě, jen asi na 32 %. Jestli ti vadí grázlové z minulého režimu, kteří převlíkli kabát, aby se udrželi u koryta a mohli páchat nové zlodějny, tak nejsi sám, ale nezapomeň při tom vyhánění od koryt na ty nové grázly. Je jich mnohem víc než těch starých. Ty ovšem ve své antikomunistické zaslepenosti vidíš jen ty staré.

mugo ( 31. července 2013 23:45 )

andreslawicky: Ty bys neměl dožívat s doutníkem u moře, ale v kriminále. Už jen za to co tady na tom Blesku píšeš : - ) Já bych Žaluda doporučil jako nejlepšího k té konkurenci co o něj má zájem. Šlo by pouze o personální změnu. Tím pádem bychom se rozloučili dohodu s odstupným 0 !!!!! Třeby jim ty dráhy taky trochu vytuneluje : - ) Když má podle andyho ty znalosti za miliony, co by u konkurence zúročil... Náhoudu to Žaluda dobře připravil. Teď už jen celé ČD za pár milionů prodat jako ČSA. Nejlépe zase někomu z Asie.

janka174 ( 31. července 2013 23:42 )

Jestliže byl odvolán pro neschopnost, pak jistě klíčová kritéria v manažerské smlouvě nesplnil. Stále si myslím, že i pod manažerskou smlouvou musí být někdo podepsán. Někdo, kdo mu slíbil víc, než je slušné.

ondras2211 ( 31. července 2013 22:41 )

hezké pohádky, od komunistů nebylo nikdy předáno reálné a normální účetnictví to Ví ale i debil, takže tento komunistický argument si strč víš kam, u nich bylo vždy vše splněno na 130% nadplánem, máš vymydlenej mozek ještě z dob tehdejšího vysílání TV stanic, které to srali do lidí horem dolem!!!...myslíš, že země, která něco znamenala za Masaryka a byla pojem po celém světe, byla komunisty předána v normálním stavu? rozkradenej stát ze vnitř jak byl předán v 89 už doufám nikdy nezažijeme, rozhlídni se kolem sebe někdy jak se to tu změnilo, jediné co brzdí tento stát, jsou ***, které se tu drží z dob před 89, banda grázlů co neznala nic jiného než kamarád dal něco za něco, bez ohledu na to, že se jedná o státní majetek, takto zde dodnes funguje zákon o veřejných zákázkách a obálkové metody kamarádíčků na státních postech...změna zákonů nula za dvacet let nulová vymahatelnost práva, stejně jako to bylo v minulém režimu...ale alespoň se zaplať pánbůh otevřeli hranice, opravilo co se dalo(památky) odsíření, čističky, dotace eu, silnice, domy slušní lidé mohli začít být přínosem a podnikat, tvořit nějaké HDP...pořád lepší než co tu bylo, ale to těžko vysvětlovat lidem, kteří mají dodnes vytunelováno v makovici z té doby...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa