Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mohutné zemětřesení a tsunami zasáhly Chile: 6 obětí a 900 tisíc evakuovaných!

Autor: tas, ČTK, simao - 
2. dubna 2014
07:06

Obyvatelé Chile neprožili zrovna klidnou noc. Zemi zasáhlo mohutné zemětřesení, které vyvolalo vlnu tsunami! Ta spláchla severní pobřežní oblasti a lidé se báli: Bude se opakovat katastrofa z roku 2004? Vláda z postižené oblasti evakuovala na 900 tisíc lidí, úřady hlásí šest obětí.

Zemětřesení dosáhlo v noci na středu síly neuvěřitelných 8, 2 stupně Richterovy stupnice a vyvolalo vlnu tsunami. Hlavní otřes přitom podle americké geologické služby USGS nastal v úterý ve 20:46 místního času (středa 1:46 SELČ), s centrem asi sto kilometrů severozápadně od přístavu Iquique. Následně byly zaznamenány další menší otřesy. Přílivová vlna dosahovala v severním Chile až 2,3 metru.

Chilský ministr vnitra Rodrigo Peňailillo oznámil, že si zemětřesení doposud vyžádalo šest mrtvých, čtyři muže a dvě ženy. Další utrpěli vážná zranění. Některé z obětí zemřely na infarkt a další po závalu padajícími stěnami. Po zemětřesení také vypukly ve městech požáry.

Otřesy pocítili lidé nejen v Chile, ale také v Peru a Ekvádoru. Varování před tsunami dostala také Kolumbie, Panama, Costa Rica, Nikaragua, Hawaii a také Spojené státy.

Hned po otřesech byla zahájena preventivní evakuace velké části severního pobřeží Chile. "Zemětřesení takovéhoto rozsahu může vyvolat velmi ničivou vlnu tsunami, která by měla zasáhnout pobřeží v rozmezí minut až několika hodin. A to v návaznosti na vzdálenost od epicentra," oznámilo Tichomořské centrum pro varování před tsunami. Sílu zemětřesení dokazuje i dosah, země se třásla i v 470 kilometrů vzdáleném hlavním městě Bolívie La Paz, které přitom leží vysoko v horách.

Chilské úřady již povolaly na pomoc i armádu. Do dvěstětisícového Iquique, klíčového přístavu pro vývoz mědi a centru těžby tohoto kovu, se vydala zásahová jednotka, aby zabránila rabování. Dramatické situace tam však využilo osazenstvo místní ženské věznice. Asi 300 vězenkyň po otřesech uprchlo, ale 26 už bylo dopadeno. 

V postižených oblastech jsou přerušeny dodávky elektřiny a zastavila se tam letecká i autobusová doprava. Prezidentka Michelle Bachelet označila postižené části země za oblast přírodní katastrofy. "Vláda bude pracovat tak dlouho, jak to bude nutné, aby se s tímto mimořádným stavem vypořádala," řekla. Osobně se po rozednění do oblasti vydá.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna tsunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile - nastalo v roce 1960, mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.

japos22 ( 2. dubna 2014 18:42 )

Ty čísla jsou šílená

mortis69 ( 2. dubna 2014 08:04 )

Je mi to líto Mezoamerika,spolu s částí jižní je kolébka civilizace spolu s ostrovem Nan Madol je základem starověké architektůry a techniky Je velká smůla,že zrovna oblast zlomu San Andreas byla a je tektonicky velmi aktivní a podle seismologů se blíží katastrofy globálního rozměru,a to ani nechci pomyslet na katastrofický scénář,který předpokládá výbuch kaldery v Jelostounu.To by už naše Planeta nemusela rozdejchat

Zobrazit celou diskusi