Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filipíny zdevastovalo silné zemětřesení: Desítky lidí umíraly!

Autor: shp, ČTK - 
15. října 2013
08:46

Otřesy, zvuk řítících se budov, praskajících okenních tabulí a křik zoufalých lidí bojících se o vlastní životy. Tak to vypadalo na jihu Filipín, který zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály. Otřesy decimovaly i turistické destinace a vyžádaly si nejméně 85 mrtvých a stovku zraněných.

Zemětřesení bylo zaznamenáno v 8:12 místního času, tedy zhruba 2:12 SELČ. Epicentrum se nacházelo asi pět kilometrů východně od města Balilihan na ostrově Bohol, otřesy byly cítit i na severu ostrova Mindanao a na ostrově Cebu. Oběti zahynuly pod troskami zřícených domů na Boholu a Cebu, uvedl místní rozhlas a televize. Zprávy jsou zatím jen kusé a oficiální zdroje je nepotvrdily.

Letiště zprovozní, až se ujistí, že nespadne

Podle dostupných informací se na Cebu zřítila střecha tržiště v Mandaue. Na ostrově spadla i dvoupodlažní budova, z jejíchž trosek se podařilo vytáhnout dvě živé osoby včetně osmiměsíčního dítěte. Lidé v panice vybíhali z domů i nemocnic, zatímco se země chvěla následnými otřesy. Z místního letiště zatím byly pozastaveny všechny lety, dokud nebudou zkontrolovány startovací dráhy a budovy.

Děti ve školách zachránilo volno

V provinčním hlavním městě Tagbilaran na ostrově Bohol poškodilo zemětřesení kostel a zřítila se část radnice. Kamenný kostel ze 17. století ve městě Loboc se rozpadl a škody hlásí i další kostely ze španělského koloniálního období. Na Filipínách je dnes volno kvůli svátku, což mohlo snížit počty obětí, protože školy a úřady jsou zavřené.

cinderella1 ( 15. října 2013 15:52 )

Jo, jo ...Filipiny jsou o kousek dal

sores ( 15. října 2013 10:56 )

V Indii byla vždy děsivá bída,a teď budou na tom ještě hůře, WC chudí vůbec neznají,tam ho mají než boháči a ještě taková pohroma na ně. Koupají se venku v zanešené řece včetně praní prádla.To jim tedy nepřeji.Navíc začnou ještě nemoci ze špíny.Příroda je opravdu mocná, když se ji zamane do chvilky zničí planetu a lidi jsou na sebe ještě hnusný.

Zobrazit celou diskusi