Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení, škody nejsou hlášeny

Ilustrační foto. Mexiko zasáhlo silné zemětřesení.
Ilustrační foto. Mexiko zasáhlo silné zemětřesení.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lvi - 
9. května 2014
07:15

Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo dnes část Mexika včetně metropole. Podle agentury AP se v hlavním městě Mexiku otřásaly budovy, nejsou však hlášeni zranění ani výraznější materiální škody. Epicentrum otřesů bylo podle americké geologické služby USGS na pacifickém pobřeží země ve státě Guerrero asi 300 kilometrů jihozápadně od Mexika.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 23 kilometrů pod povrchem. První zprávy hovořily o intenzitě otřesů 6,8 stupně, USGS ji však později snížila. Podle médií během otřesů lidé v hlavním městě spěšně opuštěli vysoké kancelářské objekty v obavách z jejich možného poškození či zřícení. "Bylo to hodně strašidelné," řekla AP Carmen Lopézová, která spolu s tisíci dalších prchala co nejdále od budov.

Úřady zatím žádné velké materiální škody ani zranění neohlásily a ani nevydaly varování před záplavovou vlnou cunami.

Ve městě Tecpán de Galeana, od nějž se centrum otřesů nacházelo 15 kilometrů, podle starosty živel poškodil střechy řady domů, nikoho ale nezranil. V hlavním městě Guerrera Chilpancingu způsobily otřesy pád zdi. Ve známém turistickém letovisku Acapulco v tomtéž státě měli lidé vybíhající z třesoucích se budov starost, kam se schovat před mohutným přívalovým lijákem, který v tomto ročním období netypicky přišel na mexické pobřeží.

Nejlidnatější latinskoamerická země se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy relativně pravidelné, intenzitu blízkou sedmi stupňům však dosahují jen zřídka. V polovině dubna naměřili při zemětřesení ve státě Guerrero sílu 7,2 stupně, k žádným výraznějším škodám tehdy nedošlo. Jednou z největších katastrof bylo velké zemětřesení o síle 8,1 stupně, které zabilo v hlavním městě v roce 1985 přes 6000 lidí a zničilo řadu budov.

mortis69 ( 9. května 2014 07:47 )

Opadalo pár střech a spadla zeď,ale žádné škody nebyly

Zobrazit celou diskusi