Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ZLOM! Za ohrožení na přechodu až 8 let vězení! Bojí se i Jakubisková!

Autor: lvi - 
28. března 2014
14:48

Až osm let za mřížemi může strávit řidič za bezohlednou jízdu na přechodu. Rozhodl o tom nejvyšší soud s tím, že se jedná o zvlášť závažné a nebezpečné porušení silničního zákona. Obavy tak může mít i Deana Jakubisková, jejíž nehoda z roku 2011 stále nebyla uzavřena.

Nejvyšší soud vydal toto kontroverzní rozhodnutí na základě případu z Plzně. Před dvěma lety tam řidič na křižovatce nezastavil před přechodem jako auto před ním, přejel do druhého pruhu a v rychlosti 66 kilometrů za hodinu srazil mladý pár. Mladý muž tehdy zemřel a žena byla těžce zraněná. Na kauzu upozornil server Aktuálně.cz.

"Rychlé a bezohledné projetí přechodem pro chodce řidičem motorového vozidla v obci za situace, kdy jiný řidič jedoucí v témže směru jízdy zastavil své vozidlo před přechodem, je zpravidla hrubým porušením zákonů o dopravě," rozhodl senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Jindřichem Urbánkem.

"Skutková zjištění nasvědčují tomu, že obviněný hrubě porušil předpisy o dopravě. Projetí přechodu pro chodce, před nímž jiný řidič dává přednost chodcům, patří k nejagresivnějším, bohužel velmi častým způsobům jízdy řidiče motorového vozidla, který lze označit za hazardní způsob jízdy,“ uvedli soudci Nejvyššího soudu.

Bude rozsudek návodem v případu Jakubiskové?

Zmíněný verdikt NS představuje výrazný milník, respektive precedens, a mohl sloužit jako návod k rozhodování soudců v podobných případech. Asi nejznámějším podobným incidentem je nehoda Deany Jakubiskové, která usmrtila chodce rovněž na přechodu.

Jakubisková byla v září loňského roku odsouzena za usmrcení chodce z nedbalosti, za což dostala 30 měsíců podmínku na čtyři roky, zároveň má zákaz řízení na čtyři roky a k tomu by měla poškozené rodině zaplatit náhradu 895 tisíc korun. "Jakubisková ale nezaplatí nic, celé to za ní uhradí pojišťovna z povinného ručení," řekla Blesk.cz dcera zesnulého chodce Kateřina Schwarzová. Jenže manželka slavného režiséra Juraje Jakubiska se proti tomuto rozsudku odvolala a od té doby se vyhýbá soudnímu líčení.

Podle policie nedala Deana chodci přednost. Jakubisková u soudu v minulosti už několikrát uvedla, že se nejprve rozhlédla na obě strany, a muž se tam najednou objevil. Její obhájce ale uvedl také to, že se nehoda stala kvůli autům stojícím  v protisměru, přes které chodce neviděla.

bluedream ( 28. března 2014 14:55 )

Co to je za kravinu? Proč by se měla bát Jakubisková, která je a bude souzena v intenci zákona, který platil tehdy? O tom asi redaktoři neslyšeli.

Zobrazit celou diskusi