Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkolabovaly mu ledviny, ale žije normálně. Občas si udělá i zabíjačku!

Autor: Kristýna Křupková - 
13. března 2014
21:17

Zničehonic se Pavel Oláh (54) ocitl na jipce a podstupoval jedno vyšetření za druhým. Měl »jen« nadváhu a najednou se dozvěděl, že mu přestaly fungovat ledviny. Nedokázal pochopit, co se stalo, vždyť ho vůbec nebolely!

Podle pana Oláha se začala nemoc projevovat pozvolna a plíživě. „Pro mě to bylo taky nepochopitelný, proč jsem na dialýze. Bylo to ze dne na den,“ vzpomíná pan Oláh. Na dialyzačním středisku v pražské Krči patří mezi mladší pacienty, průměrný věk je tady kolem 69 let. Vážil 148 kilo, pak jeho tělo začalo zadržovat vodu. „Nohy mi začaly ošklivě otékat, špatně se mi dýchalo, bylo mi na omdlení,“ popisuje chvíle, než skončil v nemocnici. Tam zjistili, že mu odešla levá strana srdce a selhaly ledviny.

Video Reportáž Kristýny Křupkové o dialýze. - Kristýna Křupková,
Video se připravuje ...

Poté padl doživotní ortel – dialýza. „Říkal jsem si, že je to konečná. V průběhu jsem zjistil, že se s tím dá žít. Teď už nám nezbývá nic jinýho, než že jsme takoví čekatelé, a buď to vyjde, nebo nevyjde,“ říká se smíchem. Pacienti stráví na dialýze zhruba 6 hodin, 3krát týdně. Tělu chvíli trvá, než si na ni zvykne. „Zezačátku to bylo katastrofický, je vám zničehonic špatně, nebo se vám začne motat hlava a říkáte si, asi upadnu do bezvědomí. No a pak to časem začalo přecházet, asi jak si ten organismus zvykl. A ta dialýza už je docela v pohodě," zmiňuje Pavel Oláh.

Jsem hrdý řezník!

Jediné, co ho mrzí je, že nemůže vykonávat svou profesi. „Jsem na to pyšný, protože patřím mezi řezníky, kteří jsou jedni z posledních cechovních mistrů. I kdybych se příště narodil, zase bych chtěl být řezníkem, to je daný. Já jsem na to řemeslo skutečně hrdej,“ vypráví.

Řezničinou už se sice živit nemůže, přesto občas udělá nějakou tu zabíjačku. Svou nemoc přijal a dokáže s ní bojovat. Život se mu sice otočil o 180 stupňů, přesto se snaží žít jako dřív.

Mýty o ledvinách

Když nebolí, tak jsou zdravé… Onemocnění ledvin bolest neprovází, pacienti pak přijdou k doktorovi, až mu selhávají.

Když dostatečně močím, je vše v pořádku… Omyl, snížení objemu moči se objeví až v pokročilých fázích selhání, kdy už je pozdě.

Čím víc piji, tím lépe… Příjem tekutin musíme vždy upravit podle svého zdravotního stavu. Zdravý člověk by měl vypít s ohledem na svou tělesnou konstituci, aktivitu a také klima, ve kterém se nachází, okolo 2-3 litrů tekutin. Člověk s vysokým krevním tlakem či diabetik naopak méně.

Kouření ledvinám nevadí… Kouření neškodí jen plicím a srdci, ale významně poškozuje cévní systém, cévy v orgánech, ledviny nevyjímaje.

Obezita ledviny chrání… To je naprostá hloupost. Obezita naopak zatěžuje orgány a je spojena s dvěma rizikovými faktory, které způsobují selhání ledvin a to vysoký krevní tlak a cukrovka.

! Myslete na prevenci a nechte si vyšetřit ledviny. V rámci Světového dnu ledvin můžete zajít do jednoho z 21 středisek NephroCare, kde lidem nad 60 let poskytnou odborníci bezplatnou konzultaci, akce trvá do pátku!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi