ONLINE CHAT
Dobrý den pane doktore, je šance, že by mohl být dárcem ledviny člověk, který bere dlouhodobě několik léků, má problémy s imunitou - náznak autoimunního onemocnění, kt. zatím nelze specifikovat, lehká poruchá srážlivosti (trombofilní stav). Nebo musí být člověk úplně zdravý? Děkuji.(Helena)
Foto
aby mohl někdo darovat ledvinu, pak musí být zdráv
Ledviny mi propouští více bílkovin, není to vážné ?(Markéta)
Foto
může to být závažný příznak, je potřeba stanovit kolik gramů bílkoviny je propuštěno za den, vyšetření není nijak náročné, je potřeba vyšetřit vzorek moči sesbíraný za 24 hodin
Dobrý den. Syn se narodil pouze s jednou ledvinou. Teď je mu 19 let a já bych se chtěla zeptat, zda by neměl podstoupit nějaké vyšetření, zda je vše ok ? Děkuji. Hyvnarová.(Alice)
Foto
I jedna ledvina dokáže zajistit plnohodnotnou a dostatečnou funkci pro organismus, preventivní kontrola spočívající v základním vyšetření krve a moči, ultrazvuková kontrola ledviny, by byla vhodná. V případě zájmu můžeme zajistit vyšetření i v některé z našich ambulancí B. Braun Avitum
Pan doktor, som diabeticka a chcem si chrnit ladviny zatial nemam ziadne potiaze, co je najdolezitejsie v strave a v napojoch a zaujima ma vasa rada. Pekne dakujem(zuzana)
Foto
nejdůležitější je dobrá kompenzace diabetu, základem je diabetická dieta a pravidelné kontroly u lékaře
Dobrý den, pane primáři. Mám glomerulonefritidu, čeká mě rebiopsie a lékaři mají podezření, že moje postižení ledvin je způsobeno lupusem. Jaká bývá prognóza? Mám nasazené kortikoidy / teprve týden /. Pokud mi ledviny jednou selžou, mám šanci na transplantaci? Moc děkuji za odpověď. Nashledanou a hodně spokojených pacientů Vám přeji:-)(Michaela z Prahy)
Foto
záleží na aktivitě onemocnění, na stupni a typu postižení ledvin, jak zareaguje váš organismus na léčbu, existují i další účinné léky, na transplantaci šanci máte. Děkuji za přání a držím palce.
Dobrý den, moje snacha má dg: chronická glomerulonefritis, při každé slabé viroze má krev a bílkoviny v moči.Existuje prosím nějaká účinná léčba ? děkuji (hudcová)
Foto
Záleží na přesné diagnoze - mezi chronické glomerulonefritidy patří mnoho jednotek, předpokládám, že měla provedenou tzv. renální biopsii, při které se dá stanovit přesná diagnoza např. IgA nefropatie, většinou se tyto glomerulonefritidy nedají zcela vyléčit, ale léčbou se "uvedou do klidového stadia"
dobrý den již přes 6 let mám krev v moči(necévkované),gynekologie v pořádku,sono ledvin v pořádku.Ted se mi oběvila i bílkovina.Je mi 41 let.jiné obtíže nemám.Můžete poradit?Děkuji Radka(Radka)
Foto
doporučuji vyšetření v nefrologické ambulanci, můžete využít i příležitost Světového dne ledvin viz "www.svetovydenledvin.cz",
Pane doktore, ve čtvrtek je Den ledvin a některe nemocnice provádějí vyěšetření ledvin zdarma. Chci se zeptat, kde si mohu nechat vyšetření provést a jak probíhá?(Jarka)
Foto
Záleží z jakého jste regionu, ke Světovému dni ledvin se hlásí řada pracovišť včetně velkých nemocnic, s jistotou vám můžu potvrdit bezplatné preventivní vyšetření ledvin na těchto pracovištích. Vyšetření je jednoduché a krátké - vyšetří se vzorek moči, změří krevní tlak, určí hmotnost, případně hladina cukru v krvi a proberou se vaše případné obtíže. Dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum najdete zde: Fakultní nemocnice Na Bulovce, Budínova 67/2, Praha 8 Poliklinika Černý Most, Generála Janouška 902/17, Praha 9 Poliklinika Prosek, Lovosická 40/440, Praha 9 Nemocnice Na Homolce, Roentgenova 2, Praha 5 Nuselská poliklinika, Táborská 325/57, Praha 4 Poliklinika Budějovická, Antala Staška 1670/80, Praha 4 - Krč Poliklinika Hostinského, Hostinského 1533, Praha 5 Poliklinika Teplice, U Nemocnice 3064, Teplice Fakultní nemocnice Plzeň, E. Beneše 9, Plzeň Orlickoústecká nemocnice, Čs. Armády 1076, Ústí nad Orlicí Lázeňský dům, Zlatá Hora 1466, Slavkov u Brna Nefrologické centrum, Poliklinika, 2. patro, Purkyňova 36, Vyškov Městská nemocnice s poliklinikou, Tř. Partyzánů 2174, Uherský Brod Podhorská nemocnice, Nádražní 1983/27B, Bruntál Vítkovická nemocnice, Zalužanského 15, Ostrava – Vítkovice Bílovecká nemocnice, 17. listopadu 538, Bílovec Nemocnice Podlesí, Konská 453, Třinec Dialyzační středisko Ivančice, Široká 16, Ivančice
1. MŮŽE LÉK WARFARIN ZPŮSOBIT SELHÁNÍ LEDVIN? 2. MŮŽOU PŘI DIALÝZE A UŽÍVÁNÍ WARFARINU NASTAT NĚJAKÉ ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.(MONIKA HÁJKOVÁ)
Foto
1. NE, 2. u léčby Warfarinem je vždy riziko krvácení, u léčby dialýzou je potřeba také "ředit" krev, aby se nesrážela v mimotělním oběhu, riziko krvácení může být vyšší,
Dobrý den, před rokem jsem absolvovala operaci, při níž mi byl vyjmut kámen. Je možné, že i po roce občas trpím bolestmi a nevolností? Co udělat, abych předešla tvorbě dalších kamenů? Děkuji, L.(leninka)
Foto
pokud byl kámen odeslán na rozbor, je možné určit z čeho byl tovřen a čemu je potřeba se vyvarovat, základem je vždy dostatečný pitný režim s omezením minerálek
Dobrý den, prosím, jak se pozná problém s ledvinami? Doprovází onemocnění ledvin vždy bolestivé příznaky? A ještě jsem se chtěla zeptat na prevenci- lze nějak onemocnění ledvin předcházet? Děkuji.(Petra M.)
Foto
bolest většinou nemusí být, průběh je často bezpříznakový, pokud se objevují příznaky pak je to přítomnost krve nebo bílkoviny v moči, otoky nohou, bolesti v bederní oblasti, někdy nechutenství, ale to už je pozdní příznak. Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, léčíte se s cukrovkou nebo máte nadváhu měla by jste být preventivně vyšetřena, protože toto jsou onemocnění ,která dikáží poškozovat ledviny a v současnosti tvoří jednu z nejčastějších příčin snížené funkce ledvin. Můžete využít i příložitost se nechat vyšetřit v rámci Světového dne ledvin, který bude probíhat 14.3. pro více informací můžete navštívit webové stránky www.svetovydenledvin.cz, zde jsou uvedena i pracoviště,která budou bezplatně provádět vyšetření
Na sonografu mi zjistli cystosu ledvin cca kolem 3 cm benigní.Dá se to léčit?(Jana S.)
Foto
ne, pouze sledovat, v případě nějaké komplikace vyšetření na urologii
Dobrý den, pane doktore, je nádor na ledvině dědičný? Děkuji. (Petra)
Foto
přímá dědičnost není
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat:během pěti měsíců mám třetí zánět močových cest se strašnými bolestmi a krví v moči. Byla jsem léčena antibiotiky, ale stále se mi to vrací, jsou ohroženy moje ledviny (dabl ledviny - dle sona)? Co mohu pro své zdraví udělat sama, jaké mohu žádat vyšetření, aby se mi záněty nevracely. Děkuji(Helena)
Foto
u opakovaných močových infekcí je základem urologické vyšetření, při opakovaných infekcí může docházet k poškozování tkáně ledvin a snížení jejich funkce
Jak rychle probíhá poškození ledvin vlivem vysokého krevního tlaku? Je nevratné, nebo se dokáží i ledviny regenerovat?(Frantisek)
Foto
probíhá roky, pokud by byl tlak extrémně vysoký tak i kratší dobu, většinou je nevratné, ale jsou i případy, kdy se po úpravě tlaku funkce zlepší
dcera uz ma vic jak rok c\stu na ledvine,htela bych vedet co to proni do budoucna znamena,(pavla)
Foto
měla by se sledovat ultrazvukem, pokud se nebude nález měnit tak je možno intervaly protáhnout
Dobrý den, je mně 68 roků a při vyšetření CT mně zjili v obou ledvinách vícečetné konkrementy o průměrné velikosti 3 mm. Je to důvod ke znepokojení a je možná nějaká léčba?(Milan)
Foto
záleží na jejich poloze, jestli činí nějaké obtíže, riziko ledvinové koliky tu je, léčbu navrhuje urolog - odstranění konkrementu, ponechání konkrementu a sledování, dostatečný pitný režim je základ - ale omezit minerální vody, záleží na složení kamene, aby se dalo dát přesné dietní doporučení
Pane doktore na dialýze mám neustále křeče. Solí to evidentně není před dialýzou mám sodíl 142. Čím by to mohlo být, jinou minerální látkou? Děkuji za odpověď. Eliška(eliška)
Foto
Někdy je potřeba zkontrolovat, případně upravit tzv. "suchou" váhu,
Dobrý den. Mám dotaz jak léčit cystu na ledvině. Mám 61 let a zjištěna byla před 5 lety. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Verunka)
Foto
Cysta se vyléčit nedá, nejčastěji se sleduje pomocí SONO, v ojedinělých případech se operuje - o indikaci rozhoduje urolog
Moj otec mal vo veku 70rokov diagnostikovany tzv.Grawitzov nador na pravej oblicke.Jeho brat tak isto,aj ked o nieco neskor.Mam aj ja, ako jeho syn predizpoziciu na toto ochorenie?(Ladislav Palovcik)
Foto
Mírně zvýšené riziko tu je, ale přímá dědičnost zde není
Dobry den pane doktore, mam syna, kteremu byl ve trech letech diagnostikovan Nefroticky syndrom. Byl lecen tri mesice Prednisonem,byl mu doplnen albumin.Mel vysoky krevni tlak. Nyni je tri mesice od vysazeni lecby,bilkovina v moci neni a jeho stav se vratil do normalu. Jen imunitu ma minimalni. Chodime na pravidelne kontroly. Chtela bych Vas poprosit o odpoved, jaka je prognoza u tohoto onemocneni, zda existuje nejaka prevence relapsu a zda je potreba syna nejak telesne a pohybove omezovat (setrit ho)? Dekuji za odpoved, hodne uspechu!! Milena Kubesova.(Milena)
Foto
záleží na příčině nefrotického syndromu (je jich několik), ale důležité je, že dobře zareagoval na uvedenou léčbu, šance na udržení stavu je velká, prevence relapsu moc není, pohybovou aktivitu by měl mít přiměřenou. Žádný vrcholový sport.
dobrý den, děda tvrdí, že mu "propouští ledviny" je to možné? dá se tento stav léčit a jak? díky (Petra)
Foto
záleží co mu "propouští" ty ledviny, zda bílkovinu pak je potřeba vědět z jaké příčiny a tu léčit
Dobrý den.Prodělal jsem operaci při které mi odstranili ledvinu se zhoubným nádorem bez metastáz.Může se to opakovat i u druhé ledviny.(jirka)
Foto
Bohužel to není zcela vyloučené.
Dobrý den, v těhotenství jsem měla ledvinové koliky a byl mi zaveden stent.Je pravděpodobné,že u druhého těhu mě to čeká zase??děkuji(Petra)
Foto
Musel bych znát podrobnější informace,zvláště příčinu ledvinové koliky (kámen? útlak močovodu?). Pokud zavedení stentu vyřešilo problémy,pak by se již nemusely opakovat. Dotaz by měl směřovat na pracoviště, kde vám stent zaváděli.
Dobrý den přeji, hned třetí den po porodu naší dcerky jí diagnostikovali Wilmsův nádor. Odstranili jí celou ledvinu. V tuto chvíli je jí šest let a žádné veliké problémy nemá. Jen jsme ještě kontrolované na gynekologii, kde bylo mírné podezření na předčasnou pubertu. Můj dotaz je, jestli gynekologické problémy mohou souviset s tím, že měla výše uvedený nádor? Nikdy mi bohužel ani nikdo neřekl, jak je možné, že se dcerka narodila s tím nádorem. Těhotenství bylo v pořádku, kontrola plodové vody také. Já jsem sama na nic léčená nebyla. Během těhotentsví jsem sama nemocná také nebyla. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den. S pozdravem Ivana Huterová(Ivana Huterová)
Foto
Souvislost by neměla být. Tento nádor se objevuje v dětském věku, jednoznačná příčina není známa. Souvislost s průběhem těhotenství nemá.
Dobrý den,pane doktore. Mám dost nepříjemný problém.Otéká mi celé tělo,ruce nohy a mám stále pocit plného břicha. Můj lékař mi pouze ze vzorku moče řekl,že ledviny mám v pořádku a předepsal mi léky na odvodnění. Měla bych si vyžádat další vyšetření nebo je tohle dostačující?? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Pavla)
Foto
někdy mohou být otoky způsobené sníženou funkcí srdce
Pekný deň, chcela by som sa spýtať nasledovné: Môj manžel je od roku 2002 na peritoneálnej dialýze. Už štvrtý rok má suchý kašeľ, občas hlienovitý. Je to veľmi nepríjemné, pretože všade, kde prídeme, musí vyjsť von a kašle, takže je to veľmi nevhodné v akejkoľvek spoločnosti a taktiež tým ruší celú domácnosť. Pred tromi rokmi mu kvôli tomu robili testy na alergológii, tie boli negatívne, taktiež mu robili CT pľúc vtedy, tiež bez nálezu. Na dialýze mu povedali, že to môže byť z liekov proti vysokému krvnému tlaku, ale kardiologička povedala, že on také lieky neberie. Ja mám pocit, či mu nevysychá sliznica v ústach, keď je ten kašeľ suchý. Som bezradná, pretože ten jeho kašeľ už znervózňuje celú rodinu a nevieme to nijako vyriešiť. Prosím Vás, existuje nejaké ďalšie vyšetrenie, prípadne liečba, ktorá by zabránila neustálemu kašľaniu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. (Klaudia Pramuková)
Foto
U vašeho manžela je potřeby postupně vyloučit možné příčiny kašle. Je jich hodně je potřeba začít od těch častých až po ty méně časté, jako je třeba reflux žaludečních štáv do jícnu. Na prvním místě bych zkontroloval, zda neužívá lék na tlak ze skupiny tzv. ACE inhibitorů, ale to už píšete, že se provedlo.
dobry den ..... jaky vliv ma na ledviny vysoky krevni tlak? dekuji(miinna)
Foto
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK DOKÁŽE BEZBOLESTNĚ POŠKODIT TKÁŇ LEDVIN A SNÍŽIT JEJICH FUNKCI,NĚKDY I TAK VÝZNAMNĚ, ŽE JE POTŘEBA DIALÝZA
Dobrý den,mám mikroskopickou hematurii ledvin.Otec má ledvinové kameny a byly mu odoperována 1 ledvina-nádor.Prosím o radu zda je dobré obsolvovat nějaká vysětření.Je mi 46 let Děkuji(Marcela)
Foto
DOBRÝ DEN, PŘÍČINA MIKROSKOPICKÉ HEMATURIE BY MĚLA BÝT VŽDY OBJASNĚNA (MŮŽE SE TAK PROJEVOVAT IMUNOLOGICKÝ ZÁNĚT LEDVIN, LED.KAMENY, NÁDOR, CYSTY, NEBO INFEKCE,PŘÍČINA MŮŽE BÝT SAMOZŘEJMĚ I MÉNĚ ZÁVAŽNÁ, ALE VYŠETŘENÍ JEDNOZNAČNĚ DOPORUČUJI.